Luna v okamžiku narození

06.12.2016 09:38

Člověk, který měl v době svého narození Měsíc ve znamení Berana, nezná přirozenou dávku strachu a někdy mu schází vysloveně schopnost úsudku. Bývá bojovný, bezdůvodně útočný, nesnášenlivý, jeho vnitřní život skrývá bouřliváctví, vznětlivost, vášně a netrpělivost. V Beranu je Luna někým, kdo není sám sebou. Projevuje se zde totiž dynamickými, egoistickými a mužskými projevy, které jsou v rozporu s její ženskostí. Klíčovým slovem je zde sebeprosazování.

 

Člověk s Měsícem ve znamení Býka je charakterizován vnitřním klidem, vyvážeností, pohodou a stabilitou. City jsou trvalé, výrazná je láska k přírodě. Emotivnost je opožděná, působí pasivně a poněkud drsnějším dojmem. Rozhněvá se jen málokdy, neboť ho nic lehko z rovnováhy nevyvede. Vnitřně je zde skryt smysl pro vlastnictví a žárlivost.

 

Člověk, jemuž stál v době narození Měsíc ve znamení Blíženců, bývá charakterizován jako nestabilní, nervózní osoba, která bývá vnitřně uspěchaná a jejíž vjemy, city i pocity se vyznačují povrchností. Touží po stycích s ostatními a snaží se neustále poznávat. Je to osoba pohyblivá, zručná, má velkou energii, sklony k umění a schopnost pracovat i na více věcech zároveň. Dovede se snadno nadchnout pro nějakou věc či osobu. Vyznačuje se řečnickým zápalem, ale nebývá spolehlivá. Podléhá zákeřnostem a rozmarům.

 

Pokud jde o lidi, u nichž stál Měsíc v době narození ve znamení Raka, kde exaltuje, neboť Rak je jeho mateřským znamením, zde se Luna projevuje vlastnostmi harmonickými. Lidi takto narozené charakterizuje velká intuice, láska k rodině a k domovu i tradicím. Jsou přizpůsobiví, soucitní, avšak nestálí, se sklonem k samotářství. Je dána hloubka citů s láskou k romantickým krajinám, k přírodě, velká obrazotvornost, zasněnost. Jsou náchylní k nostalgii, urážliví a stav svého nitra skrývají před veřejností. V Raku je „mateřství“ Luny na vrcholu svého rozvoje, potřeba vychovávat je zde nejsilnější.

 

Lidé, jimž se v době narození Měsíc nacházel ve znamení Lva, se často dožadují velkých pozorností a touží po pochvalách. Jejich vystupování je energické a budí autoritu. Jsou štědří, milují okázalost a rádi se předvádějí. Mají silnou potřebu a schopnost hodnocení, milují děti a veřejně projevují své city. Ve Lvu, slunečním znamení, sice Luna vyzařuje teplo a sílu, co se však jejího pozitivního působení týká, je toto v přímém rozporu s její přirozenou pasivitou.

 

U lidí narozených za vlády Měsíce ve znamení Panny se projevuje velký vnitřní sklon k pořádku, čistotě a rozpitvávání detailů, leckdy až nadbytečných. Vnitřní city těchto lidí ovládá rozumová složka. Mají smysl pro povinnosti a odpovědnost. V citech jsou velmi zdrženliví, až může následkem této skutečnosti často v životě dojít k úplnému vychladnutí. Je mezi nimi dost kritiků, pokrytců a puntičkářů. Patří sem rovněž často pedanti. Jsou zaměřeni na režimové, dietní a detailistické systémy s ohledem na svůj zdravotní stav, výjimkou nebývá hypochondrie a sklony k různému odříkání.

 

Lidé s Měsícem ve znamení Vah usilují o harmonii, rovnováhu. Jejich životní projevy jsou výrazně orientovány na estetiku a eleganci. Typickým rysem jejich charakterů jsou prudké reakce na jakoukoliv, i tu nejmenší, nespravedlnost v životě. Snaží se včleňovat do vybrané společnosti. Ze všeho nejvíce nenávidí hrubost, vulgárnost a spory. Jsou to konformisté, příliš přecitlivělí, lidé se sklonem ke kompromisům, diplomaté a rození smiřovači. Ve Vahách, znamení partnerství, se vibrace Luny nádherně mísí s vibracemi Venuše.

 

Lidé, u nichž stál v době narození Měsíc ve znamení Štíra, mívají silnou intuici a jasnozřivé schopnosti, dar proroctví. Jsou vnitřně přitažliví a zároveň odpuzují. Jejich city jsou velmi silné, ale nestálé. Jsou nedůvěřiví a podezřívaví, se sklonem k sarkasmu a hysterii. Jejich negativní projevy mohou vést buď k sebezničení, anebo zničení druhých osob. Pokud se Měsíc nachází ve Štíru, je tato planeta mimořádně senzitivní a plodná, ale vodou ovlivněná vibrace Marsu podporuje sílu a hrubost. Z psychologického hlediska považujeme tuto pozici pro Lunu za nepříznivou. V mužském horoskopu nepředstavuje právě harmonický nebo šťastný vztah k ženám.

 

Pokud se v době vašeho narození Měsíc nacházel ve znamení Střelce, budete pravděpodobně lidmi vnitřně optimistickými se schopnostmi a zájmy náboženskými, výchovnými a filozofickými. Jste otevření, avšak své city spíše projevujete pro dosažení efektu. Jste si jisti sami sebou a vnitřně skrýváte ješitnost a pýchu. Někteří zrozenci tohoto typu pak mohou být povrchními a v daném poli působnosti neznají systémů.

 

Jestliže v době narození člověka stál Měsíc ve znamení Kozoroha, jsou jeho city potlačeny, takže se navenek těžko projevují. Jde o typické introvertní osoby, které bývají uzavřeny i vůči vlastní rodině. Jsou vnitřně zdrženliví, negativní známkou může být pýcha a nadřazenost. Působí drsným, chladným dojmem. Jejich nervy se vyznačují pevností. Dalšími negativními vlastnostmi zrozenců v době vlády Měsíce ve znamení Kozoroha jsou pesimismus a melancholie. V Kozorohu se působení Luny doplňuje s vibracemi Saturna a formální stránkou života. Luna je zde praktická, schopná, spolehlivá, avšak poněkud jí chybí citlivost a soucit, které jsou poznávacím znamením každé matky.

 

Osoby, které se narodily v době, když Měsíc stál ve znamení Vodnáře, jsou typičtí význačným smyslem pro originálnosti, tendence ke změnám, sklony k předvádění se a vnitřně jsou velice svobodomilovní. Negativním projevem této jejich vlastnosti při jejím nejzazším vystupňování až do krajnosti může být despotismus. Nestrpí žádná omezování. Jejich doménou bývají výzkumné práce, vynálezy a objevy, vše charakterizované namnoze badatelským úsilím. Svými životními projevy tíhnou k novotám a reformám. Leckdy však nekontrolují svoje city a jsou v nich nestálí. Ve Vodnáři působí Luna striktně neosobně – spíše odměřeně, profesorsky a přátelsky, než čistě mateřsky.

 

Lidé, v jejichž okamžiku narození stál Měsíc ve znamení Ryb, jsou citlivé osoby, něžné, zranitelné povahy jemných citů. Mívají dobrý sluch a hudební talent. Výraznými bývají taktéž jejich mediální a jasnovidné schopnosti. Snadno umějí dosáhnout změny stavu vědomí, dostávají se tedy lehce do extází a transu. Jinak jsou poněkud náladoví a mívají sklony klamat. Snadno mohou podlehnout špatné společnosti a trpí psychickými komplexy a otřesy. Ve zvlášť negativních projevech této charakteristiky bývá mezi nimi dost narkomanů, alkoholiků, mezi nimi se nejčastěji nacházejí osoby s narušenou psychikou a sebevrazi.