Len

01.09.2016 16:20

 

 


Semeno obsahuje především velmi účinný sliz, hydrolyzující na galaktózu, arabinózu, xylózu, ramnózu, fukózu, kyselinu galakturonovou, manuronovou a glukuronovou.
Vysýchavý olej je složen převážně z aglycerolů kyseliny linolenové, linolové a olejové. Dále zde nacházíme protiny, fosfatidy, steroly a kyanogenní glykosidy linamarin a lotaustralin.
Přítomny jsou i kyseliny myristionové, stearová a palmitová, některé enzymy a vitamín A, E, F, B, B17, jód, křemík, vápník, cín, fluor, nikl, selen, síra, ...

 

Len či olej z lněných semínek jsou nejlepšími zdroji mastných kyselin skupiny omega-6, obsahují velké množství kyseliny linolenové a gama-linolenové, které metabolizují na mastné kyseliny skupiny omega-3.
 

Semínko je velmi užitečné při zácpě, při zánětu žaludku a střev, při vředech žaludečních a dvanácterníkových, zevně pak při kožních zánětech, na spáleniny a jako kosmetikum při přesušené pokožce.
 

Chceme-li, aby lněné semínko působilo v žaludku nebo ve dvanácterníku, podáváme slizovitý macerát, v případě, že potřebujeme zajistit působení ve střevech, konzumujeme semínko syrové, celé nebo čerstvě mleté.
Mleté semeno neobvykle rychle žlukne, a proto se musí mlít těsně před spotřebováním.