Květák

19.07.2016 22:02

 

 

Květák je nízkokalorickou potravinou, ve 100 g obsahuje pouze 25 kcal. Pro svůj podíl vody a značné množství biolátek patří k nejzdravějším zeleninám.
 

Pozoruhodný je obsah kyseliny listové, která v přeměně látkové působí v úzké součinnosti s vitamínem B12 a je nepostradatelná pro růst buněk a krvetvorbu.
Dále květák obsahuje 18 různých aminokyselin (stavebních prvků bílkovin), je obzvlášť bohatý na vitamín C, K, B, zejména B1, B5, B9, H, cholin, inositol, vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík a kyselinu nikotinovou, zinek, měď, jód, fluor, síru, chróm, železo, křemík…

 

Průměrně velká porce syrového květáku (100 g) dodá více než doporučenou dávku vitamínu C.
 

V květáku obsažený vitamín B5 podporuje organismus při produkci kortizolu. Z této látky se v těle dál vyrábí kortizon, který je důležitý při tlumení zánětlivých reakcí.
Jelikož vitamín B5 je velice citlivý na kyseliny, vyhýbáme se při konzumaci květáku používání octa a citrónu.

 

Sloučenina sulforan pravděpodobně chrání proti vzniku různých nádorů, inositol působí protiskleroticky a mannitol je vhodný pro diabetiky.
Pro minimální obsah sacharidů, nízkokaloričnost a močopudnost je květák ideální potravinou pro redukční dietu.

 

Dále květák pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem, působí léčivě na sliznici tlustého střeva, pomáhá při tvorbě kvalitní sliznice střev, je důležitý pro růst buněk a jejich obnovu, posiluje imunitní systém a preventivně působí proti infekcím, působí na snižování krevního tlaku, předchází onemocnění tlustého střeva.
 

Při konzumaci využíváme i malé, k hlávce přiléhající listy – mají mnohonásobně vyšší obsah vitamínů a minerálů než hlávka.