Kukuřice

28.07.2016 12:59

 

 

Kromě čnělek kukuřice (sušené pomáhají při otylosti a při nízkém krevním tlaku) je vlastně zrno nositelem všech vlastností výživných i léčivých.
 

Zrno kukuřice obsahuje selen, vitamín E, vitamín A, B1, B2, vitamín PP a minerální látky draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, dále ještě měď, mangan, hodně fosforu a trochu síry, kobalt...
Blizny obsahují éterický olej, saponiny, flavony, tanin, draslík, třísloviny, pryskyřice, aminy, alantoin, vitamíny C, K a jiné důležité biolátky.

 

Nejlepší na kukuřičné rostlině je vysoký obsah nervového vitamínu thiaminu (B1) – až 150 mg na 100 g zrna. Thiamin v metabolismu přetváří sacharidy na molekuly glukózy – energetickou výživu pro mozek a nervové buňky. Bez přísunu glukózy bychom byli už dopoledne unavení a podráždění.
Aby thiamin mohl podpořit mentální vitální energii, potřebuje mangan, a i ten je v kukuřici vysoce koncentrován.
Kukuřice je proto nejlepším přírodním uklidňujícím prostředkem, který zároveň posiluje schopnost soustředění a intelekt.
Kukuřice má i více biotinu pro hezkou pleť a silné vlasy, více niacinu, kyseliny pantotenové a výrazně více kyseliny listové, než jiné potraviny.

 

Hlavně je třeba všimnout si selenu, který je potřebný pro činnost srdce, ale také slouží jako prevence proti vzniku deseti druhů rakovin! Nejčastěji zabraňuje vzniku rakoviny prsů, plic a rakoviny ve střevech.
 

Konzumace kukuřice posiluje nervy a vitalizuje, zlepšuje výkon mozku a schopnost koncentrace, zvyšuje odolnost ve stresových situacích, zlepšuje náladu, omlazuje, stimuluje růst buněk, zvyšuje jejich dýchání, podněcuje krvetvorbu, posiluje svaly a srdce, spoluvytváří vazivové tkáně, posiluje imunitní systém, pomáhá při nedostatku libida a impotenci.