Kopřiva

17.03.2017 10:00

 

 

Oficiálně se uvádí doba sběru v červnu až v září, ale je prokázáno, že největší efekt je z kopřivy, sbírané od časného jara do konce května.

Listy kopřivy obsahují chlorofyl a asi 15% minerálních látek, karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, hlavně kyselinu mravenčí, aminy jako například serotonin, histamin, cholin, acetylcholin, sacharidy jako arabinozu, galaktozu, glukozu, manozu a další. Dále obsahuje vitamíny, velmi bohatě aminokyseliny, glukokininy, třísloviny, fytoncidy a řadu dalších látek. Nepříliš vhodný je jistý obsah kyseliny šťavelové.

Půl šálku šťávy z kopřiv je bohatým zdrojem výživných látek, obsahuje 167 mg vápníku, 86 mg fosforu, 3,2 mg železa, 72 mg sodíku, 311 mg draslíku, 4715 I.U. vitamínu A, 57 mg vitamínu C, 91 mg vitamínu P (bioflavonoidů), 112 mg hořčíku, 7 mg selenu…

Kopřiva má zcela mimořádné působení. Chlorofyl působí tonizačně a povzbudivě na metabolismus a na všechny fyziologické funkce. Působí také jako antianemikum a antisklerotikum. Další vlivy kopřivy jsou například kardiotonikum, antidiabetikum, zejména kdy si pacient ještě nemusí píchat inzulín, stimuluje činnost slinivky, působí protiprůjmově, antivirově, zejména proti chřipkám, podporuje hojení ran, ovlivňuje funkci vaječníků, podporuje léčbu bronchiálního astmatu, funkci žluče, působí antirevmaticky, staví krvácení, působí močopudně, zvyšuje aktivitu enzymatické činnosti a zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů.

Za toxické lze považovat pouze působení čerstvé kopřivy, kdy působí koncentrovaně jed, způsobující pálení. Ten se však sušením nebo jinou úpravou ztrácí. Užívání kopřiv nemá žádné kontraindikace a ani nejsou známy žádné vedlejší účinky. Pokud chceme využít vlastností čerstvé kopřivy, kdy se zachovají veškeré fytoncidy, vitamín C a další látky, potom je nejvhodnější užívat tinkturu z čerstvé nati.

O kopřivě se traduje, že „čistí krev“ a celkově posiluje organismus. Preventivně pomáhá kojícím matkám, aby předčasně neztratily mléko.

Bývá také důležitou součástí čajů při jarních očistných kúrách. Vhodnou dobou pro začátek jarní kúry na pročištění krve čajem nebo šťávou z kopřiv je měsíční úplněk a její ukončení při novoluní, tedy doba ubývajícího Měsíce.