Kontryhel - Alchemilla

23.03.2020 17:06

 

 

Rodové jméno Alchemilla je odvozeno od arabského „alkemelych“, což znamená alchymie. Soudí se, že jméno dostala rostlina pro léčivé vlastnosti nebo proto, že ji používali staří alchymisté. Anglický lidový název „dewcup“ (kalíšek rosy) poukazuje na skutečnost, že se ve zvlněných listech snadno shromažďuje rosa, jejíž kapky měly mít velkou magickou sílu. Ve středověku ji používali alchymisté při usilovné snaze vyrobit kámen mudrců. V křesťanské tradici byl kontryhel zasvěcen Panně Marii, protože okraj listů připomínal údajně její plášť.

Od května do září, nejlépe kolem deváté hodiny dopoledne, sbíráme kvetoucí nať, která obsahuje převážně třísloviny, hořčiny, malé množství kyseliny salicylové, silici, organické kyseliny a minerální látky. Dosud se nepřišlo na to, která obsahová látka je příčinou převážně určujícího gynekologického působení.

Kontryhel má schopnost upravit nepravidelnou a vyvolat zpožděnou menstruaci. Kontryhel účinně tlumí gynekologické krvácení, zejména menstruační, a současně tlumí i bolesti spojené s menstruací. Tím samozřejmě ovlivňuje i psychiku a je vhodný i při klimakterických potížích. Pokud se současně aplikuje i zevně ve formě výplachů nebo sedacích koupelí, působí příznivě i na bílý výtok. Může se používat po porodu k povzbuzení děložních stahů.

Zevně se běžně užívá na výplachy při gynekologických zánětech, ke koupelím na zanícené hemoroidy, proti svědivosti, zejména u sliznic v oblasti pánve. Jinak působí také močopudně, prohlubuje spánek, uklidňuje křečovité bolesti v trávicím ústrojí a působí i proti krvácení z nosu. U žen zpevňuje podbřišek, což může velmi příznivě ovlivňovat při náchylnosti k potratům a výhřezům dělohy. Významné je rovněž použití jako kloktadla a jako léčivého klyzmatu, zejména při zánětu tlustého střeva.

Běžně podáváme nálev v obvyklých dávkách, jako kloktadlo a jako léčivé klyzma pro výplachy však dáváme přednost odvaru (maximálně 5 minut) poněkud vyšší koncentrace.

Kontryhel také můžeme kombinovat jako sedativum, a to s kozlíkem, chmelem, petrklíčem a vřesem. Jako gynekologikum jej můžeme kombinovat především s řebříčkem a květem měsíčku, pro zpevnění svalstva a proti výhřezům vnitřních orgánů (kýla, děloha, tlusté střevo) především s kokoškou. Jako hemostatikum pak s kopřivou, přesličkou a černohlávkem.

Kontryhel není toxický, nejsou známy žádné škodlivé účinky a ani kontraindikace. Při mírném dávkování je vhodný i pro dlouhodobé podávání.

Kontryhel je velmi známá bylina i v homeopatii, kde je dokonce na rozdíl od alopatie větší pozornost věnována podávání mimo oblast gynekologie. Kromě gynekologických aplikací se užívá při různých vnitřních zánětech, při horečnatých onemocněních z poranění (například při pokousání), při vředovitosti, chudokrevnosti, vodnatění, srdeční slabosti a při slabostech vůbec, například při slabosti břišních svalů, slabosti nervů apod.