Kedlubny

26.07.2016 11:18

 

 


Jeden šálek plný čerstvé, na kostičky nakrájené dužiny kedluben, obsahuje:
 

57 mg vápníku, 71 mg fosforu, 0,1 mg železa, 11 mg sodíku, 521 mg draslíku, 30 I.U. vitamínu A, 92 mg vitamínu C a 27 mg hořčíku.
 

Dále kedlubny obsahují vitamíny skupiny B, například B6 důležitý pro biosyntézu bílkovin, B7 pro zdravou kůži i vlasy, B3 pro metabolismus energie, B5 pro vitalitu, energii buněk a tvorbu pigmentu v kůži a vlasech, selen, který chrání před rakovinotvornými volnými radikály a před arteriosklerózou. Významný je podíl železa pro krvetvorbu, zásobování buněk kyslíkem, hořčík pro práci svalů a srdeční funkci a mangan pro náladu a překonávání stresu.
 

Mladé listy obsahují několikanásobně více vitamínu C a třikrát víc vápníku než bulvy. Kořenité aroma je určeno obsaženými hořčičnými oleji a sloučeninami bohatými na síru a dusík.
 

Konzumace kedluben spouští přeměnu látkovou v buňkách a krvetvorbu, posiluje vlasy a kůži, zabezpečuje tělu více energie a vitality, posiluje imunitní systém, preventivně působí proti infekcím, přispívá k duševní svěžesti a schopnosti soustředění, stimuluje zásobování kyslíkem a dýchání buněk, posiluje srdce, zlepšuje náladu a pomáhá lépe zvládat stres, odvodňuje, podporuje snižování váhy.
 

Kedlubnová šťáva připravená ze zelených nebo nachových listů má vysoký obsah síry a draslíku, sirné aminokyseliny v kombinaci s přítomným vitamínem A a C působí jako aktivní antibiotikum na bakterie, které způsobují infekce. Soli draslíku navíc přeměňují velice kyselé prostředí, kde se přenašečům infekce dobře daří, na výrazně alkalické. Je vhodné tuto šťávu užívat vnitřně i s ní potírat postižená místa, vřídky, hnisavé rány a jizvy.