Jód
Jód je v naší potravě obecně nedostatkovým prvkem, přičemž se jeho význam zdaleka nedoceňuje. V každém případě je současný obecný nedostatek jódu příčinou celé řady onemocnění.
V organismu je asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25% v samotné štítné žláze. Množství jódu, které potřebujeme, není nijak velké, ale přesto je zcela nezbytné. V podstatě stačí 2 až 4 mcg na 1 kg hmotnosti těla, čili 150 až 300 mcg denně U lidí s poruchou štítné žlázy to činí asi 400 mcg denně. Část jódu se sice v těle zužitkuje opakovaně, ale přesto jeho množství nestačí. Dospívající mládež, těhotné a kojící ženy mají potřebu jódu značně zvýšenou.
Zdroje jódu:
- Višně
- Třešně
- Citron
- Špenát
- Žampiony
- Hrách
- Čokoláda
- Kopaná nebo odpařovaná sůl
- Lněné semínko
- Česnek setý
- Tymián obecný
- Fazolky zelené
- Mrkev obecná
- Červená řepa
- Rajčata
- Černý rybíz
- Jablka
- Jahody
- Maliny
Byliny:
- Bedrník větší
- Fazolové lusky
- Hořec žlutý
- Chrpa modrá
- Islandský mech
- Jitrocel kopinatý
- Konitrud lékařský
- Kontryhel obecný
- Kostival lékařský
- Kručinka barvířská
- Měsíček zahradní
- Naduť horská
- Netřesk střešní (skalní)
- Ořešák královský - list
- Plicník lékařský
- Rosnatka okrouhlolistá
- Routa vonná
- Řebříček obecný
- Slivoň trnka
- Sporýš lékařský
- Šalvěj lékařská
Koupel:
- Kapradí
Velmi účinným způsobem přísunu jódu je inhalace jódu (ovšem ředěným nejméně na D5, tj. 1:1 000 000), anebo například roztoku prešovské soli (ředění D4, tj. 1:10 000). Inhaluje se denně 5 až 8 minut. Ale pozor! Při inhalaci je nutné pohodlně sedět a nevdechovat příliš intenzivně, zejména ne na začátku. Hrozí totiž závratě nebo i kolaps. Jinak je inhalace vlastně nejúčinnějším způsobem, jak dodávat do organismu potřebné látky, protože se dostávají přímo do krve, bez jejich případného znehodnocování – například v žaludku.