Jód

07.01.2015 10:03

                Jód je v naší potravě obecně nedostatkovým prvkem, přičemž se jeho význam zdaleka nedoceňuje. V každém případě je současný obecný nedostatek jódu příčinou celé řady onemocnění.

                V organismu je asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25% v samotné štítné žláze. Množství jódu, které potřebujeme, není nijak velké, ale přesto je zcela nezbytné. V podstatě stačí 2 až 4 mcg na 1 kg hmotnosti těla, čili 150 až 300 mcg denně U lidí s poruchou štítné žlázy to činí asi 400 mcg denně. Část jódu se sice v těle zužitkuje opakovaně, ale přesto jeho množství nestačí. Dospívající mládež, těhotné a kojící ženy mají potřebu jódu značně zvýšenou.

Zdroje jódu:

  • Višně
  • Třešně
  • Citron
  • Špenát
  • Žampiony
  • Hrách
  • Čokoláda
  • Kopaná nebo odpařovaná sůl
  • Lněné semínko
  • Česnek setý
  • Tymián obecný
  • Fazolky zelené
  • Mrkev obecná
  • Červená řepa
  • Rajčata
  • Černý rybíz
  • Jablka
  • Jahody
  • Maliny

Byliny:

  • Bedrník větší
  • Fazolové lusky
  • Hořec žlutý
  • Chrpa modrá
  • Islandský mech
  • Jitrocel kopinatý
  • Konitrud lékařský
  • Kontryhel obecný
  • Kostival lékařský
  • Kručinka barvířská
  • Měsíček zahradní
  • Naduť horská
  • Netřesk střešní (skalní)
  • Ořešák královský - list
  • Plicník lékařský
  • Rosnatka okrouhlolistá
  • Routa vonná
  • Řebříček obecný
  • Slivoň trnka
  • Sporýš lékařský
  • Šalvěj lékařská

Koupel:

  • Kapradí

 

        Velmi účinným způsobem přísunu jódu je inhalace jódu (ovšem ředěným nejméně na D5, tj. 1:1 000 000), anebo například roztoku prešovské soli (ředění D4, tj. 1:10 000). Inhaluje se denně 5 až 8 minut. Ale pozor! Při inhalaci je nutné pohodlně sedět a nevdechovat příliš intenzivně, zejména ne na začátku. Hrozí totiž závratě nebo i kolaps. Jinak je inhalace vlastně nejúčinnějším způsobem, jak dodávat do organismu potřebné látky, protože se dostávají přímo do krve, bez jejich případného znehodnocování – například v žaludku.