Jak na imunitu

19.10.2016 11:08

Imunita je jen pojem, ne určitá část těla, kterou by bylo možno nějak udržovat či zlepšovat. Jedná se o stav celého organismu, pokud není imunita v pořádku, jde o narušenou rovnováhu funkce organismu, což nám ukazuje, že není něco tak, jak by mělo být. Cílem je tedy narušenou rovnováhu obnovit a tak „posílit imunitu“. Žádné onemocnění nevzniká z hodiny na hodinu, ani ze dne na den. I jasný případ akutního virového onemocnění je jen známkou toho, že organismus nebyl v rovnováze již dlouhou dobu před propuknutím příznaků. Špatná strava, kouření, nedostatek pohybu, stres, to vše naleptává organismus den co den, až nějaký slabý článek selže a my se najednou cítíme nemocní. Většina lidí se vše snaží vyřešit zázračnou tabletkou, místo aby se každý zamyslel nad svým dosavadním životem.

V první řadě je důležitá úprava  stravy  – omezení konzumace nezdravých potravin, jako jsou živočišné tuky a bílkoviny, cukr, mouka, konzervované nebo jinak nesprávně upravované potraviny atd. Je potřeba přijímat maximum čerstvého ovoce a zeleniny, zeleninových šťáv, dodávat stravou chybějící minerályprvky a vitamíny. Především je vhodné se zaměřit na doplňování zinku a vitamínu A, podle potřeby i jódu.

Z bylinných prostředků je vhodná tinktura z mumia, třapatky nachové, česneku medvědího atd. Jedinečnou bylinou na podporu imunitního systému je čubet benedikt. Při poruchách imunity je možné užívat 2 x denně nálev připravený ze směsi šípku, benediktu, kopřivy, přesličky, kořene anděliky a kůry konduranga.

Možné je též využití reflexní terapie, kdy se zaměřujeme na reflexní bod brzlíku, který jako vedoucí orgán imunitního systému je hlavním bojovníkem za její obnovení.

Není vhodné fyzické cvičení nebo otužování, které ve fázi snížené imunity může udělat více škody, než užitku.

Jako prevence při hrozících infekčních a respiračních onemocněních se dobře využívá účinků aromaterapie. Je vhodné v místnostech používat aromalampy či nosit aromamedailon s éterickými oleji s protivirovým, protimikrobiálním a protiplísňovým účinkem, jako jsou například eukalyptus, myrta, citron, čajovník, borovice, cedr, máta, tymián, rozmarýn, jedle, smrk, kajeput, skořice, vavřín, jalovec, zázvor…

Z homeopatických přípravků slouží k aktivaci imunity tablety Engystol. Používají se i jako profylaxe virových onemocnění včetně chřipky, u dětí před nástupem do dětského kolektivu apod.

Také je možné navíc využít léčivých účinků drahých kamenů. CHRYZOKOL posiluje imunitní systém tím, že pomáhá při očistě tkání a lymfatického systému. Preventivně se může užívat při intenzivní náchylnosti k infekcím nebo k urychlení léčby během onemocnění. Chryzokol pomáhá také k duševní stabilitě, zvláště tehdy, když se člověk cítí přetažený, citově zatížený, rozpačitý či zmatený a potřebuje znovu nabýt rovnováhy. HELIOTROP podporuje imunitní obranu tím, že se snaží odstranit původce nemoci a nemoc tímto způsobem „zastavit“. Posiluje z psychického pohledu schopnost zamezit nebo zastavit nepříznivé vlivy.  EPIDOT pomáhá posílit a zregenerovat obranný systém těla po prodělání těžkých chorob a normalizovat opět tělesné funkce. Používá se zvláště tam, kde onemocnění trvá dlouhou dobu a vzniká nebezpečí velkého oslabení organismu a náchylnosti k infekcím. Na duševní úrovni kámen posiluje jedince při stavech vyčerpání z důvodu přepracování, zatížení a bolestných prožitků. Usnadňuje překonání frustrace, starostí, sebelítosti a zármutku a zlepšuje vlastní duševní postoje. K posílení imunitního systému je vhodné, aby se výše uvedené kameny nosily dlouhodobě, a to jako náhrdelníky, přívěšky, amulety či jiné ozdoby. Účinky je možné posílit i vnitřním užíváním jejich esencí (2 x denně 3-5 kapek, při potřebě častěji).

Imunitní systém působí společně s lymfatickým systémem, je tedy třeba udržovat v pořádku i jej. Ten opět souvisí se stravou, neboť nevhodná strava zatěžuje, zahleňuje a ucpává lymfatický systém. Všechny mléčné výrobky, složené cukry, dráždivé látky, chemikálie a cizí bílkoviny (maso atd.) vyvolávají lymfatickou reakci sliznice – nadměrnou tvorbu hlenu, který se potom hromadí v dutinách, krku, plicích, ucpává lymfatický systém, štítnou žlázu atd. Jak potom má plnit svoji funkci odstraňování a vylučování odpadu a škodlivých látek?

Z duchovního hlediska je imunitní systém symbolem obrany. Tak, jako se psychická obrana staví proti vnitřním obsahům vědomí, které se zdají být nebezpečné, a brání jim proto proniknout do nadvědomí, staví se tělesná obrana proti vnějším nepřátelům, jako jsou viry, toxiny apod. Bránit se znamená nevpouštět dovnitř. Opačným pólem obrany je láska. Můžeme ji definovat z nejrůznějších úhlů pohledu a v nejrůznějších rovinách, přesto se dá každá forma lásky redukovat na akt vpouštění. V lásce člověk otevírá hranice a vpouští cosi, co dosud bylo mimo ně. Všude, kde budujeme hranice, nemilujeme. Všude, kde vpouštíme, milujeme. Každé odmítání nějaké manifestace z okolního světa je vždy vnějším výrazem vnitřní obrany. Každá obrana posiluje naše ego, upevňuje hranice. V každém ne, v každém odporu jsou naše hranice dobře znát, zatímco při každém ano se rozplývají. 

 

Vitamin A

Zinek

Jód