Jahody

19.07.2016 18:28

 

 

Plody jahod jsou silně cukernaté a obsahují pektiny, organické kyseliny, aromatické látky, antokyan, fragarin a jiné.
Dále obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, železo, měď, mangan, zinek, molybden, kobalt, chrom, selen, křemík, bor, hliník, jód, vitamín A, C, P, …

 

Jahody mají močopudný účinek, používají se při infekčních průjmech, působí na rozpadávání močových konkrementů, zlepšují metabolismus kyseliny močové, snižují lámavost vlásečnic.
Jsou vhodné zejména při léčbě revmatismu, dny, vynikajícím prostředkem především pro slinivku, veškeré sliznice střev, žaludek apod.

 

Šťáva z jahod má dobré účinky na slabozrakost a prasklé žilky v očích, pomáhá odstraňovat toxické látky, zlepšuje stav pokožky, pohmožděnin, díky obsahu kyseliny ellagové působí jahody preventivně proti rakovině.
 

Určité katechiny působí protizánětlivě a antibakteriálně – jak v jahodách, tak v lidském organismu, vážou jedovaté těžké kovy ve střevech, pomáhají proti trávicím potížím.
 

Jahody jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk, a mangan, stopový prvek zasahující do celkového metabolismu, produkuje kosti a krev, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži, a nikoliv na posledním místě povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy.