Jablka

19.07.2016 17:31

 


Jablka sice neobsahují téměř žádný vitamín C, ale jsou velice prospěšná pro vysoký obsah pektinu. Pektin totiž působí na tračník, čímž jednak upravuje stolici při zácpě i průjmu, jednak snižuje hladinu cholesterolu. Váže na sebe jedovaté látky, olovo, rtuť…
 

Soli kyseliny vinné v jablku brání škodlivé tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.
 

Čerstvé jablko obsahuje asi 83% vody, 13% extraktivních látek, bílkoviny, vlákniny, minerální soli, vitamíny: A, B1, B2, C, dále hořčík, fosfor, draslík, sodík, síru, bór, železo, jód, lithium, křemík, zinek, organické kyseliny atd. Obzvlášť bohatá na živiny je slupka jablka, obsahuje mimo jiné hodnotné nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny, železo, tanin, škrob, barvivo a další látky.

Jeden šálek jablečné šťávy obsahuje 15 mg vápníku, 22 mg fosforu, 1,5 mg železa, 2 mg sodíku, 250 mg draslíku, stopové množství vitamínů skupiny B a 2 mg vitamínu C. Dále jablečná šťáva obsahuje 20 I.U. vitamínu A na 100 g šťávy a 0,2 ppm chromu.

Jablka jsou velmi vhodná všude tam, kde hrozí edémy, při žloutenkách různého původu. Také významně zlepšují krevní obraz. Dále jsou též vhodná při chorobách srdce, ledvin, při vysokém krevním tlaku a při otylosti.
Při všech formách revmatismu je vhodná jablečná kúra, při které se konzumuje po dobu tří týdnů jeden kilogram jablek denně.

 

Jablečná šťáva bohatá na enzymy podporuje trávení, dodává aminokyseliny, odstraňuje volné radikály a posiluje tělo.

Nezapomínáme ani na jablečný ocet, který mimo jiné působí při artritidě, přináší úlevu od artritických bolestí. Dochází k tomu díky odbourávání kyselých krystalických usazenin, které se hromadí v kloubech.