Hrušky

19.07.2016 18:10

 


Hrušky obsahují vitamín C, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, karotin, glykosidy, antokyany, stopy jódu, kolísavé množství vitamínu P, vápník, fosfor, sodík, bór, selen, zinek, železo, vitamín A, hořčík a větší množství draslíku.
Jsou také bohaté na kyselinu listovou.

 

Jedna celá zralá hruška obsahuje: 13 mg vápníku, 18 mg fosforu, 0,5 mg železa, 3 mg sodíku, 213 mg draslíku, 30 I.U. vitamínu A, 7 mg vitamínu C a 9 mg hořčíku.
 

Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže.
Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika.
Hrušková šťáva je též velmi vhodná pro tišení nevolnosti, a to i pro těhotné ženy.

 

Hrušky působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí potíže, podporují exkreci, odstraňování odpadních produktů přeměny látkové, upravují hospodaření vodou v těle, spolupůsobí při odstraňování jedovatých látek z těla, napomáhají při ledvinových a močových obtížích, podporují krvetvorbu a růst organismu.
 

Šťávu nebo odvar z hrušek (i sušených) podáváme při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí.
 

Naši předkové kladli veliký důraz na to, jak jíst hrušky. Plody musely být dokonale zralé, protože jinak mohou působit plynatost a zácpu.