Hrozny

19.07.2016 21:13

 

 

Bobule obsahují invertní cukr a organické kyseliny: vinnou, jablečnou, citrónovou, salicylovou a glukoronovou.
Zjištěn byl rovněž obsah tříslovin a hojnost aminokyselin, jako například lysin, hystidin, arginin, asparagin, glutamin, glycin a methionin.
Přítomny jsou rovněž flavonoidy quercetin, myrcethin a campherol.
Dále pak antokyany, delfinidin, petunidin, malvidin a peonidin.
Nalezeny byly i stopy složitých rostlinných barviv.

 

K obsahovým látkám patří též vitamín C, vitamíny skupiny B, mangan, hořčík, vápník, síra, bór, železo, lithium, křemík, fenolické látky, katechin, epikatechin, hallokatechin a vosky, které tvoří povrch slupky bobule.
Velmi bohatý je obsah různých mikroelementů, především draslíku. Červená vína mají méně kyselin, ale zato více tříslovin.
V semínkách je olej, třísloviny, lecitin, vanilin, flobafeny.

 

Jeden šálek šťávy z hroznového vína obsahuje: 

28 mg vápníku, 30 mg fosforu, 0,8 mg železa, 5 mg sodíku, 293 mg draslíku.
 

Jeden šálek rozinek organismu dodá: 

90 mg vápníku, 146 mg fosforu, 5,1 mg železa, 39 mg sodíku, 1106 mg draslíku, 30 I.U. vitamínu A….
 

Plody vinné révy působí močopudně, žlučopudně a mírně projímavě. Je známo užití jejich plodů i jako posilujícího prostředku. Snižují kyselost žaludečních šťáv, zlepšují a urychlují výměnu látkovou, příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek, pomáhají léčit chronické záněty průdušek a ledvin, jakož i záněty gynekologické. Podporují jaterní funkce. Jsou též dobrým prostředkem dietním. Vinný tuk, obsažený v jadérkách, snižuje hladinu tuků a cholesterolu.
 

Slupky vinných hroznů bohaté na vlákninu odstraňují ochablost střev a zácpu, současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek a vážou látky tukové.
 

Hrozny urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami, vyplavují bakterie a mírní tak záněty ledvin a močového měchýře.
Dále mírní příznaky premenstruačního syndromu, pomáhají při únavě, nervozitě a depresích, aktivují metabolismus sacharidů.

 

Pro toho, kdo trpí nedostatkem energie, může být hroznové víno a rozinky tím správným řešením.