Hrášek

19.07.2016 22:13

 

 

Zelené luskoviny obsahují ve vysoké koncentraci vitamín B1, látku pro optimální zásobení nervů s účinkem větší odolnosti proti zátěži, stabilnější nálady.
Jsou zde obsaženy také další vitamíny skupiny B, riboflavin (B2), který nás zásobuje buněčnou energií, podporuje růst vlasů a zesiluje kůži, niacin (B3) - posiluje srdce, krevní oběh a zlepšuje náladu, vitamín C, E, H, P...
Hrášek dále obsahuje nadprůměrné množství provitamínu A a železa.

 

Z minerálních látek obsahuje hrášek především fosfor a vápník a vzácnou měď, dále pak draslík, sodík, hořčík, síru, mangan, molybden, křemík, zinek, aminokyseliny a plnohodnotné bílkoviny.
 

Jeden šálek čerstvého zeleného hrášku skýtá následující výživné látky: 

38 mg vápníku, 168 mg fosforu, 2,8 mg železa, 3 mg sodíku, 458 mg draslíku, 930 I.U. vitamínu A, 4,2 mg niacinu, 39 mg vitamínu C a 48 mg hořčíku.
 

Jedinečností hrášku pro naše zdraví je spojení hořčíku s nukleovými kyselinami a bohatství vlákniny. Bez přísunu stravy s obsahem nukleových kyselin se nemohou regenerovat naše tkáně a dojde k projevům stárnutí ve všech orgánech.
Vysoký podíl vlákniny působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu a krevních tuků a odstraňuje zácpu.

 

Hrášek omlazuje, podporuje růst buněk, působí anabolicky (podporuje růst svalů) při sportu a cvičení, aktivuje přeměnu látkovou v buňkách, posiluje vlasy a vazivové tkáně, zlepšuje vidění, zbavuje tělo jedovatých látek.
 

Hrášek se užívá též jako léčebná výživa v prevenci nádorového onemocnění.
Protirakovinový účinek hrášku je dán tím, že blokuje enzym proteázu, jehož nádorové buňky spotřebují velké množství.