Horečka

12.12.2017 10:31

 

Běžné zvýšení teploty znamená, že rovnováha v organismu byla nějakým způsobem narušena, čili že některý orgán není docela v pořádku a organismus se přirozenou cestou brání. Jinými slovy každé zvýšení teploty znamená přirozenou obrannou reakci organismu.

Horečka je nejúčinnější prostředek, který má organismus při potírání nemoci k dispozici. Tak mohou být viry, bakterie, produkty jejich látkové výměny a další jedovaté látky „spáleny“ a vyloučeny.

Především pro děti jsou horečky velmi důležité a znamenají dost velký pokrok v tělesném i duševním rozvoji. Vyvíjí se nové rysy obličeje, někdy i nové charakterové vlastnosti a nové schopnosti. Dítě je po horečce zdravější a stabilnější než předtím. K pokroku ve vývoji však může dojít jen tehdy, když smí tělo prožít horečku samostatně, to znamená bez chemických snižovatelů teploty a antibiotik, které jen potlačují symptomatiku, ale neléčí nemoc nebo příčinu horečky. Tato opatření bychom měli schovávat jen na absolutně urgentní případy.

Homeopatické a fototerapeutické léky stejně jako zábaly a omývání podporují organismus v jeho snaze překonat nemoc a tím podporují tělesný a duševní rozvoj. Horečka je znamení velké pozitivní ochoty reagovat. Uvádí narušenou vnitřní rovnováhu znovu do pořádku tím, že harmonizuje, zbavuje jedů a posiluje obranné síly. Duše dostane příležitost něco přebudovat a nově uspořádat.

Horečku snižující léky, čípky a antibiotika většinou sníží tělesnou teplotu velmi rychle. Vezmou tedy tělu možnost spálit a vyloučit bakterie, viry a jedovaté látky, které potom zůstávají v těle a jsou základnou pro chronická onemocnění, zvýšenou náchylnost k infekcím a komplikacím.

Některé děti dostávají mezi 6. měsícem a 5. rokem života při náhlém rychlém vzestupu, ale i snížení horečky horečnatou křeč. Je to reakce dětského, ještě nezralého mozku na náhlý vysoký vzestup či pokles teploty. Ačkoliv horečnatá křeč vypadá velmi znepokojivě, ve většině případů neznamená však nic zlého.

Horečka má být bezpodmínečně podporována a nepřerušována. To znamená, že by se nemělo příliš brzy začínat s ošetřováním. Horečka se snižuje teprve, když je spojena s neklidem, bolestí hlavy a údů a omámeností, když jsou kůže, ruce a lýtka horké. Je-li kůže na končetinách na omak chladná, bude teplota ještě stoupat. Lýtka a chodidla jsou horká teprve tehdy, když je stoupání horečky u konce a tělo by chtělo teplo vydat. Až do tohoto okamžiku by se neměly přikládat chladné zábaly na lýtka, nýbrž podporovat teplotu například čajem z květů černého bezu nebo lípy. V době stoupající horečky je důležité teplo, klid a horký čaj a případně podpora homeopatiky dle příznaků. Ke snížení horečky pomáhá kromě bylinných prostředků též podání šťávy rajského jablka bez slupky. K vypocení je vhodná například následující směs, kdy smícháme po jednom dílu květ černého bezu, květ lípy, kůru vrby a plod jeřábu. Nálev připravený z jedné polévkové lžíce směsi se pije 3 x denně.

Zábaly lýtek jsou osvědčeným, dávno známým domácím prostředkem k pomoci organismu vydat teplo. Voda na zábaly však nesmí být příliš studená. Zábal ponecháme 20, nejvýše 30 minut a pak jej sundáme. Studené zábaly přiložené déle jak 40 minut mohou vyvolat opačné účinky, teplota těla začne stoupat a zastaví se na vyšší hodnotě. Při horečnatých posunech se mohou dostavit poruchy krevního oběhu. Čím vyšší teplota, tím teplejší musí být také voda na zábaly!

Drahé kameny jako léčebný prostředek při horečkách mohou být použity v případě, že je nezbytné zvýšit horečku, aby došlo k lepšímu průběhu léčby, nebo když je potřeba horečku snížit. Mnoho drahých kamenů má účinky, které zvyšují horečku, ale také efekt poklesu. K použití jsou vhodné následující drahé kameny: KARNEOL je znám svými účinky, ovlivňujícími jen nepatrné zvýšení teploty. Kámen se používá u jedinců, kteří jsou náchylní k tomu, že se u nich horečka prakticky nevyskytuje nebo bývá velmi slabá. RUBÍN má silnější účinky než karneol, používá se tehdy, pokud horečka má podpořit proces uzdravování či dokonce pomoci úplnému odeznění nemoci. SARDER ovlivňuje horečku svými účinky jen slabě a používá se zvláště tehdy, když je nezbytné zahájit celý léčebný proces. HORSKÝ KŘIŠŤÁL může být použit jako odnímající krystal, aby horečka co nejrychleji poklesla v případě, že se blíží ke svému nejvyššímu stupni. Je možné použít i opracovaný valounek křišťálu. CHALCEDON a MECHOVÝ ACHÁT pomáhají snižovat horečku, pokud již překročila nejvyšší stupeň. Chalcedon pomáhá při slabém, rychlém opakování horečky, mechový achát naproti tomu při pomalé recidivě nebo při stále kolísající teplotě. CHRYZOKOL je velmi účinný při snižování horečky, nezávisle na momentálním průběhu vývoje horečky. Kámen je možné aplikovat kdykoli a je obzvláště potřebný v nouzových případech nebo při extrémně vysokých teplotách. Všechny uvedené kameny se během zvyšování nebo poklesu horečky používají ve formě valounku, který se drží v dlani nebo se mohou přikládat na oblast brzlíku. Mohou se nosit jako náhrdelníky, přívěšky, účinné jsou také esence z uvedených drahých kamenů (podle potřeby užívané 3 x denně či každou hodinu 5 – 10 kapek).

Je také vhodné využití reflexní terapie, konkrétně mačkání univerzálního bodu a také bodu hormonálního, který zvyšuje celkovou imunitu. Velice účinný je také bod na vrcholu 3. prstu, prostředníku, kde mačkání tvrdým předmětem, například nehtem, okamžitě působí na únosné snižování teploty. Mačkáme především bod na levé ruce, ale můžeme mačkat bod i na pravé, což může léčebný efekt umocnit.

Z duchovního hlediska horečka ukazuje na zevšeobecnělý konflikt, který zachvacuje celou bytost. Je ohněm a plamenem na tělesné rovině místo ve vědomí. S každým stupněm horečky stoupá bojovnost více než dvojnásobně, místo aby člověk vřel vzteky, plane vlastním vnitřním ohněm, snaží se spálit mrzuté problémy. Vysoká horečka v dětském věku svědčí o konfliktnosti, která zpočátku ještě existuje na tělesné rovině – na duševní rovině jsou zato mimo jiné fáze vzdoru, záchvaty zuřivosti, touha po dobrodružství, odvaha a dětská zvědavost. Je potřeba se otevřeně (ofenzivně) vypořádat s konflikty v duchu, postavit se k životnímu boji, pustit se do střetnutí, trénovat připravenost k boji na rovině vědomí (verbální pohotovost, nabroušený rychlý jazyk, pádné argumenty, přesvědčivá mluva atd.).