Hlíva

08.08.2016 11:41

 

 


Hlíva ústřičná obsahuje celou řadu nezbytných aminokyselin:
na 100 g houby je přítomno 90 mg argininu, 45 mg histidinu, 1145 mg lysinu, 25 mg tryptofanu, 75 mg fenylalaninu, 5 mg methioninu, 90 mg treoninu, 1358 mg leucinu, 75 mg isoleucinu, a 100 mg vallinu.

Z vitamínů nacházíme B1, B2, a velmi cenný B12, dále vitamín D3.

Další obsahové látky reprezentují především organické kyseliny – skořicová, vanilinová a kumarová.
Bohatý je i obsah minerálních látek, který je však mimořádně kolísavý podle místních podmínek.
Přítomna je i látka složité chemické struktury, která má výrazné protinádorové působení.
Součástí buněčné stěny hlívy je rovněž polysacharid glukan. Glukanů je celá řada a typ beta-1,3-glukan obsažený právě v hlívě je silným imunostimulátorem.

Konzumace hlívy má účinky imunostimulační, protinádorové, antibiotické a antivirové, snižuje hladinu krevního cholesterolu.