Fíky

19.07.2016 18:38

 

 

Fíky obsahují cenné bílkoviny a aminokyseliny, draslík, sacharidy a jiné účinné látky.
Jsou velmi výživné a mají i značné léčivé účinky.
Podílí se na tom látky jako například pektiny, organické kyseliny, ale také vláknina, fermenty, slizy a vitamíny A, B a C.

 

Jeden větší fík obsahuje 23 mg vápníku, 14 mg fosforu, 0,4 mg železa, 1 mg sodíku, 126 mg draslíku, 50 I.U. vitamínu A, stopová množství vitamínů skupiny B a 1 mg vitamínu C.
 

Už egyptští léčitelé doporučovali 1500 let před naším letopočtem fíky k předcházení nemocí.
K nejúčinnějším obsahovým látkám patří enzymy podporující trávení, vláknina a vyvážená kombinace vitamínů, minerálních látek a čtrnácti aminokyselin (stavebních složek bílkovin).
V 15 g fíku je obsaženo 10 kcal, navzdory nízké energetické hodnotě však zasytí, cukry (glukóza, fruktóza) povzbuzují nervy a mozek. Fíky rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi, zbavují nervozity, ale nezvyšují hmotnost.

 

Fíky pomáhají při únavě, nízké výkonnosti, nedostatku vnitřních podnětů, podporují schopnost soustředění, zlepšují náladu a také mírní obtíže během menstruace.
 

Obsahují hodně vlákniny, a sice pektin (rozpustná vláknina, která snižuje krevní hladinu cholesterolu) a nerozpustnou vlákninu (usnadňuje průchod jídla střevy a tak chrání před zácpou a jinými střevními poruchami).
Vysoký obsah látek vytvářejících slizy způsobuje, že fíky jsou mnohem lepší laxativum (projímadlo) než léky z lékárny.
Fíky mají jemný projímavý účinek a zabírají někdy i u velmi zarputilých případů.
Mají i močopudné působení.

 

Obsah draslíku je předurčuje pro výživu lidí nemocných na srdce.