Fialová

09.10.2016 17:29

Ze všech barev má fialová nejvyšší vlnovou frekvenci a zároveň nejkratší vlnovou délku v celém světelném spektru.

Je vážná, slavnostní a tajuplná. Hlavní vlastností této barvy je harmonické působení, mírnění nebo odstraňování disharmonií jak v tělesné, tak v duševní a duchovní oblasti.

Citově orientované lidi učí dbát také duchovních prvků, radovat se znovu ze zázraku přírody.

Fialová podporuje schopnost koncentrace a uklidňuje podrážděné nervy. Má též pozitivní účinek při usínání.

Oblíbenost fialové vypovídá o vysoké emocionalitě a duchovnosti, o delikátním člověku. Obdivují ji lidé vyrovnaní, kteří žijí v harmonii s okolím i se sebou samými. Naopak ji nemají rádi lidé přespříliš svědomití a puntičkářští, ale ani ti, kteří žijí ze dne na den.

Fialová je barvou rozvahy, uvážlivého jednání, rovnováhy mezi smysly a duchem, vášní a rozumem, jakož i lásky a moudrosti, protože je smíchána stejným dílem z červené a modré.

Fialová barva představuje nejvyšší zušlechtění všech barev. Je vrcholem barevné škály, který se ztrácí v červené barvě vyšší úrovně. Všechno, co mohlo zrát a dospívat k plnému projevu, je uchopeno a vyneseno ke stupni, na němž začíná služba člověka Bohu. Pojem služby v nás zpravidla probouzí nepříjemný pocit závislosti nebo dokonce otroctví. U pravé služby je tomu naopak, neboť jejím prostřednictvím máme vyrovnávat hodnotu, kterou jsme již dostali a s každým dechem znovu dostáváme. Touto hodnotou je náš život. Darem života jsme již dostali mnohem více, než můžeme kdy splatit.

Fialová barva představuje nejvyšší morální ochranu před nízkostí a povrchností.

Ve fialové barvě se symbolicky střetává hmotný svět – červená a svět duchovní – modrá. Zážitek z fialové barvy je proto velmi rozdílný, neboť je určován různou mírou zaujetí pro hmotnou nebo citovou stránku života.

Fialová barva symbolizuje spojení s duchovním světem a vědomou spolupráci s ním. Je to barva konečného poznání, které otevírá bránu k vyšším úrovním.

Den ve fialové barvě nám může přinést neklid nebo vyvolat podráždění všude tam, kde jsme nedosáhli dosud souzvuku. Do popředí mohou vystoupit problémy jak s materiální stránkou života, tak i problémy se zachováním duševní rovnováhy. Cítíme, že jsme povoláni k vyšším úkolům.

Menší obliba fialové barvy může svědčit o našem negativním vztahu k pojmům duch, duchovní, věčnost. Opačným případem je naopak fascinace duchovním světem, která nás vytrhuje z reality. Problém mají též lidé, kteří navenek proklamují určité duchovní kvality, ačkoliv vnitřně této úrovně ve skutečnosti ještě nedosáhli.