Fenykl

19.07.2016 22:20

 

 

Fenykl pěstovali již staří Řekové a Římané především pro léčivou sílu a kořenitou vůni i chuť, kterou rostlině dodávají éterické oleje. Složky fenyklového oleje anethol a fenchon se užívají jako prostředek proti nadýmání, ke zvýšení činnosti střev, k uvolnění hlenů při rýmě a kašli.
 

Bohatstvím vláknin je fenykl ideální zdravotní potravinou pro lidi, trpící zažívacími obtížemi (nadýmání, pocit plnosti žaludku a střev, zácpa atd.). Vlákniny rovněž vážou jedovaté a tukové látky ve střevech, působí tedy detoxikačně a snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků.
 

Fenykl je také bohatý na draslík, důležitý pro hospodaření s vodou a funkci buněk, vitamín C pro imunitní systém a mentální svěžest, dále obsahuje důležité stopové prvky a 14 aminokyselin v ideálním složení, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan, vitamín A, vitamíny skupiny B…
 

Fenykl odstraňuje zácpu, odvodňuje tělo a zbavuje střeva jedovatých látek, posiluje imunitní systém, posiluje nervy a vyvolává dobrou náladu, odhleňuje, šetrně uklidňuje a zbavuje napětí, zvyšuje činnost buněk.
Pro lidi s nadváhou je fenykl ideálním prostředkem k hubnutí. Váže tuky už ve střevech, takže se nemohou usadit v tukových polštářích.

 

Při užívání fenyklové šťávy by se mělo mezi jednotlivými doušky ke šťávě přivonět. Lékořicové aroma a podobná chuť fenyklu dokáže nevídaným způsobem zklidnit mysl a ukonejšit svědomí.
Jakmile s esencemi anethol a fenchol přijde do kontaktu chuťové a čichové ústrojí člověka, dojde v šedé kůře mozkové, části mozku, kde se nacházejí „centra rozkoše“, k důležité chemické reakci, dochází k produkci endorfinů. Ty vzbuzují euforickou náladu a značnou měrou utlumují pocity strachu a podezřívavosti.
A to je základem úspěchu užívání fenyklové šťávy.