Éterické oleje vhodné pro kosmetické účely

13.02.2017 13:01

 

Éterické oleje jsou silně koncentrované účinné látky z rostlin, které až na malé výjimky není možné aplikovat neředěné přímo na pokožku. Proto vždy dbáme na správnou koncentraci a ředění. Protože esenciální oleje působí komplexně na náš organismus, je velice důležité dbát na jejich kvalitu. Musíme tedy dávat velký pozor na synteticky vyrobené či uměle parfémované oleje, které jsou pro pokožku i celý organismus škodlivé.

 

AMYRIS je vhodný při podráždění, stresu, působí jako afrodisiakum, má protizánětlivé účinky. Používá se na suchou pokožku, ekzémy a svědivá onemocnění pokožky.

BERGAMOT je jemný éterický olej s čistícími účinky, vhodný i pro citlivou pleť. Tento olej pokožku uklidňuje, působí antibakteriálně a protizánětlivě, je vhodný k léčbě ekzémů, akné, lupénky a k ošetření mastné pokožky.

CEDROVÉ DŘEVO má stahující protizánětlivé, antiseptické, uklidňující a stahující účinky, jeho zemité aroma ho předurčuje k pánské kosmetice. Výborně se vůní i účinky kombinuje s citronovým éterickým olejem. Používá se při kožních vyrážkách, akné, na mastnou pleť, proti lupům a na mastné vlasy.

CITRON je vhodný pro smíšenou až mastnou pokožku, stahuje rozšířené póry a cévky. Má dezinfekční účinky, povzbuzuje, osvěžuje, používá se na kožní vyrážky, ošetřování vlasů.

CYPŘIŠ je vhodný především pro mastnější pokožku, má antibakteriální účinky, stahuje rozšířené póry, ale také jemné cévky. Je účinný při lymfatických masážích obličeje i těla.

ČAJOVNÍK působí antibakteriálně, protivirově a protiplísňově, pomáhá při infekcích, oparech, pomáhá hojit zranění, vředy, hnisající rány a popáleniny, zmírňuje svědění, odpuzuje parazity. Má silné germicidní a fungicidní účinky a napomáhá k odstranění postižené tkáně a hnisu.

GERÁNIUM má přirozeně čistící účinky, vyrovnává produkci kožního mazu, přispívá ke zlepšení elasticity kůže, podporuje prokrvení.

HEŘMÁNEK má protizánětlivé, antiseptické a hojivé účinky, uvolňuje křeče, používá se na popáleniny, dermatitidy, špatně se hojící rány, je vhodný pro suchou, citlivou, podrážděnou a zánětlivou pokožku.

JALOVEC je jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků k péči o pleť s rozšířenými a popraskanými žilkami, zvyšuje pevnost a pružnost cévních stěn. Současně se hodí pro pokožku smíšenou, mastnou a zánětlivou a k lymfatickým masážím, protože působí proti otokům po celém těle. Také u všech poruch vzniklých narušenou látkovou výměnou jako je zánětlivá kůže, akné, bolesti hlavy, revma, dna, artróza, lze tyto potíže jalovcovým olejem odstranit nebo alespoň zmírnit.

JASMÍN je vhodný k péči o suchou a jemnou pleť, rády si jej dopřávají zralejší ženy. Působí proti depresím, uklidňuje a zároveň povzbuzuje, vyvolává pocit optimismu, působí jako afrodisiakum, uvolňuje křeče.

KADIDLO má na kůži stahující a protizánětlivý účinek, brání tvorbě vrásek.

LEVANDULE je ideální v péči především o suchou, reaktivní pleť, rozšířené cévky a po opalování. Velmi rychle zklidňuje podráždění i svědivost. Snižuje krevní tlak, proto by jej lidé s hypotenzí neměli používat k inhalacím, koupelím a celotělovým masážím, kdy se dá předpokládat intenzivní působení na organismus. Levandulový olej podporuje tvorbu nových kožních buněk a slouží proto jako přirozený omlazovací prostředek. Působí antisepticky, používá se při léčení popálenin, dermatitid, ekzémů, vřídků apod. Levandulový olej jako jediný lze nanášet na pokožku neředěný.

MATEŘÍDOUŠKA jemně a efektivně ošetřuje mastnou, zánětlivou až aknózní leť. Svým aroma vyhovuje i mužům. Má desinfekční a antiseptické účinky, používá se při ošetření dutiny ústní.

MRKVOVÁ SEMENA jsou vynikající pro zralou, unavenou a ochablou pleť, které navrací pružnost, pevnost a napomáhá zpomalovat vznik vrásek.

MYRTA je antiseptická, působí dezodoračně a baktericidně, používá se na všechny druhy pleti.

NEROLI neboli pomerančový květ zlepšuje pevnost a pružnost rozšířených cévek, je dostatečně jemný k citlivé a spíše suché pokožce a při popraskaných žilkách.

PAČULI stimuluje a povzbuzuje, má antibakteriální, protizánětlivé a stahující účinky, používá se při mokvajících ranách, popraskané pokožce, otocích, zánětlivé pokožce.

ROZMARÝN reguluje tvorbu kožního mazu, proto se přidává do přípravků určených pro smíšenou, mastnou, ale i ochablou pokožku, neboť má současně intenzívní prokrvující účinky. Rozšířené je jeho použití nejen o pleť, ale i v péči o vlasy. V silnější koncentraci může zvyšovat krevní tlak, neměli by ho používat lidé s hypertenzí, kardiaci, těhotné ženy ani děti.

RŮŽE je excelentně jemná, zklidňující, vhodná pro citlivou, reaktivní, suchou, zralou pokožku. Růžový olej podporuje krevní oběh, má antiseptické a analgetické účinky.

RŮŽOVÁ PALMA se používá jako levná náhrada za růžový olej.

RŮŽOVÉ DŘEVO je jemný společník pro suchou a citlivou pokožku s exoticky sladko-dřevitým aroma. Uvolňuje, uklidňuje, má antibakteriální účinky, regeneruje pokožku.

SANTALOVÉ DŘEVO je vůní i účinky podobné cedrovému dřevu, santal je však výrazně jemnější a vhodný i pro choulostivou pokožku. Má antiseptické účinky, zklidňuje kůži, je vhodný na suchou pleť, při akné a zánětech na kůži.

SKOŘICE stimuluje a povzbuzuje, prokrvuje pokožku, má antiseptické účinky. Je vhodná při celulitidě a na bledou, neprokrvenou pokožku.

ŠALVĚJ se vykazuje značnými protizánětlivými a hojivými účinky. V péči o tělo a chodidla účinně omezuje pocení. Je vhodná pro zanícenou pleť.

SLAMĚNKA hojí a zmírňuje zánětlivé procesy kůže, je velmi vhodná i pro choulostivou pleť.

TYMIÁN je vynikající při koupelích, kde odstraňuje nebo alespoň zmírňuje obtíže spojené se záněty pokožky a revmatismem. Má protiplísňové vlastnosti, využitelné především při plísňových onemocněních nohou a nehtů. Protože je tymiánový éterický olej velmi silný, je třeba jej používat v nízké koncentraci.

YLANG-YLANG je možno aplikovat víceméně na všechny typy pleti, především ochablou a stárnoucí, nebo mastnou a zánětlivou, protože má mírné antiseptické účinky. Svým intenzivně sladkým aroma obzvláště vyhovuje zralým dámám. Používá se též jako oblíbená součást parfémů. Má afrodisiakální účinky, pomáhá proti depresím, při stavech nervozity a frustrace. Na pokožku působí konejšivě, je vhodný při masážích obličeje.