Dýňová semena

06.09.2016 08:56

 

 

Semena obsahují především fytosterol cucurbitol, dále kumarín, pryskyřice, hořčinu cucurbitin, olej, bílkoviny, fosfor, železo, vápník, zinek, skoro všechny vitamíny, lecitin, cukry, enzymy.

100 g dýňových semínek obsahuje: 3,9 mg železa, 58,5 mg vápníku, 270 mg hořčíku, 89 mg fosforu, 909 mg draslíku, 17,5 mg sodíku, 0,4 mg manganu, 0,9 mg mědi, 65 I.U. vitamínu A, 0,2 mg vitamínu B2, 0,5 mg B3, 11 mcg kyseliny listové, 0,15 mg kyseliny pantotenové, 0,45 mg vitamínu C.
Samotného zinku obsahují dýňová semínka až 200 mg na 100 g.

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahují dužina i semena zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem.

Semena jsou nejlepším prostředkem ovlivňujícím nejen stav prostaty, ale i celé řady dalších onemocnění. Příčinou je vysoký obsah zinku, který spolu s vitamínem A je nezbytný pro dobrou funkci prostaty, pro stav zraku a pokožky a pro celkovou obranyschopnost organismu.
Dříve se semena dýně používala proti střevním parazitům, ale toto působení je poměrně slabé.
Nověji se semena používají především v urologii, protože bylo zjištěno, že ovlivňují svalovinu svěračů a zvyšují tlak moči, což je výhodné u starších mužů při zbytnění prostaty.

Až z 45% sestávají z vysoce jakostních nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro dýchání buněk, výstavbu buněčných stěn, přepravu cholesterolu, činnost žláz, pro kůži a sliznice. Tykvová semena pomáhají nepřímo vitamínu D při metabolismu vápníku, při přestavbě karotenu v bioaktivní vitamín A.
Navíc jsou semena nabita přírodními omlazovacími látkami – nukleovými kyselinami podobnými bílkovinám, které regenerují tělesné buňky a starají se o zdravý růst organismu.

Semena jsou v našich podmínkách prakticky jediným zdrojem většího množství zinku (léčebně použitelného), bez kterého je celá řada nemocí prakticky neléčitelná.

Příklad obecného dávkování semen dýně:

• Při prevenci je potřeba dodávat denně do organismu 20 mg čistého kovu zinku, což odpovídá přibližně 7,5 g semen – 45 ks.

• Při středním nedostatku je potřeba 50 mg čistého kovu = 10 g semen = 60 ks.

• V případě velkého nedostatku zinku je denní potřeba minimálně 120 mg čistého kovu, tj. 14 g a více semen = 84 a více kusů.

• Při léčbě rakoviny je třeba dodávat více než 140 mg čistého kovu, více než 15 g semen, což odpovídá počtu nad 90 kusů.

V každém případě zinek nelze přebrat, neboť se přebytek vylučuje, a navíc nemáme nikdy dost vitamínu A pro jeho aktivaci.
Podává se až 180 mg denně dlouhodobě, bez jakýchkoli následků.