Dýně

28.07.2016 12:28

 

 

Dužina dýně obsahuje cukry, tuk, bílkoviny, enzymy, karoteny, vitamín C, zinek, draslík, fosfor…, příznivý je nízký obsah sodíku.
 

Semena obsahují především fytosterol cucurbitol, dále kumarín, pryskyřice, hořčinu cucurbitin, olej, bílkoviny, fosfor, železo, vápník, zinek, skoro všechny vitamíny, lecitin, cukry, enzymy.
 

Půl kilogramu dužiny dýně (tykve) obsahuje následující výživné látky:
113 mg vápníku, 118 mg fosforu, 1,8 mg železa, 9 mg sodíku, 1089 mg draslíku, 290030 I.U. vitamínu A, 2,7 mg niacinu, 23 mg vitamínu C a 66 mg hořčíku.

 

Vynikající poměr draslíku a sodíku činí z dýně výbornou dietní potravinu při chorobách ledvin, srdce a krevního oběhu.
Dužina tykví, bez ohledu na druh a odrůdu, je mimořádně bohatá na vodu a vlákniny, a proto povzbudivě působí na trávení. S pomocí vlákniny se vážou a vylučují toxiny stejně jako žlučové látky a tukové substance. Enzymy v trávenině odlehčují slinivce břišní, která musí vyprodukovat méně trávicí lipázy (enzymů štěpících tuky).
Účinné látky tykve působí dobře na trávicí ústrojí, odvodňují organismus (proto se doporučují při obezitě), působí močopudně, posilují imunitní systém, posilují vazivová pouzdra nervů a zklidňují, pomáhají při zácpách, žlučníkových chorobách, močových kamenech, jsou vhodné při ateroskleróze a revmatismu.

 

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahují dužina i semena zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem.
Dle provedených studií postačí denní konzumace asi 100 g dýňové dužiny k tomu, aby až 3 x poklesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění, zejména rakoviny plic a prostaty.

 

Mimořádně vhodné nutriční vlastnosti vykazuje odrůda Hokkaidó.
 

Snad vůbec nejužitečnější části tykve jsou její semena, která jsou nejlepším prostředkem ovlivňujícím nejen stav prostaty, ale i celé řady dalších onemocnění. Příčinou je vysoký obsah zinku, který spolu s vitamínem A je nezbytný pro dobrou funkci prostaty, pro stav zraku a pokožky a pro celkovou obranyschopnost organismu.
Dříve se semena dýně používala proti střevním parazitům, ale toto působení je poměrně slabé. Nověji se semena používají především v urologii, protože bylo zjištěno, že ovlivňují svalovinu svěračů a zvyšují tlak moči, což je výhodné u starších mužů při zbytnění prostaty.
Až z 45% sestávají z vysoce jakostních nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro dýchání buněk, výstavbu buněčných stěn, přepravu cholesterolu, činnost žláz, pro kůži a sliznice. Tykvová semena pomáhají nepřímo vitamínu D při metabolismu vápníku, při přestavbě karotenu v bioaktivní vitamín A.
Navíc jsou semena nabita přírodními omlazovacími látkami – nukleovými kyselinami podobnými bílkovinám, které regenerují tělesné buňky a starají se o zdravý růst organismu.

 

Semena jsou v našich podmínkách prakticky jediným zdrojem většího množství zinku (léčebně použitelného).