Datle

19.07.2016 18:23

 

 

Pro vysoký obsah sacharidů byly kaloricky bohaté datle základní stravou beduínů na dlouhých namáhavých cestách karavan.
 

Jediná datle dodává při sedavém zaměstnání dostatek energie na dobu 15 minut. Sacharidy a rychle rozpustný cukr poskytují nervům a mozku energii a svěžest.
Datle obsahují všechny vitamíny kromě vitamínu E a biotinu. Pozoruhodná je vysoká koncentrace kyseliny pantotenové (vit. B5).

 

Deset datlí obsahuje například následující výživné látky: 

47 mg vápníku, 50 mg fosforu, 2,4 mg železa, 1 mg sodíku, 518 mg draslíku, 40 I.U. vitamínu A, 1,8 mg niacinu a malé množství vitamínu C.
 

Datle pečují o mentální svěžest a podporují soustředění.
Nastartovávají energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách.
Podporují spánek a Arabové je považují za účinný přírodní uspávací prostředek. Důvodem je nadprůměrně bohatý obsah tryptofanu, který v nervových jádrech mozku přeměňuje v neurotransmiter serotonin a v epifýze na spánkový hormon melatonin.
Léčitelé v nomádských kmenech doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pět sladkých datlí.

 

Datle obsahují jedinečný komplex bílkovin a uhlovodíků a také minerální soli, zabraňující nepřiměřené reakci, kterou spouští lepek v tenkém střevě a jež vede k nadměrné produkci bílých krvinek.
Tím pomáhají datle při celiakálním syndromu.

 

Datle také pomáhají při kašli a chrání hlasivky.