Cukry

15.01.2014 18:09

    Sacharidy představují skupinu chemických látek složených z uhlíku, kyslíku a vody. Zahrnují škroby, cukry, glykogen, dextriny a celulózu. Jednoduché cukry (monosacharidy) jsou hlavním palivem našeho těla, skrze buňky pomáhají udržovat tělo v chodu. Existuje pět druhů monosacharidů:

  • glukóza - ze zeleniny, obsahuje 6 uhlíkových vazeb (hexózy)
  • fruktóza - z ovoce, obsahuje 6 uhlíkových vazeb
  • galaktóza - z mléka (pouze kojenci), obsahuje 6 uhlíkových vazeb
  • ribóza (RNA) - z ovoce a zeleniny, obsahuje 5 uhlíkových vazeb (pentózy)
  • deoxyribóza (DNA) - z ovoce a zeleniny, obsahuje 5 uhlíkových vazeb

Je ovšem třeba si uvědomit několik významných rozdílů mezi jednotlivými cukry. 

    Glukóza (jednoduchý cukr) a její výchozí složky, jako škrob a celulóza, tvoří nejhojnější organické chemické sloučeniny na Zemi. Vzhledem k tomu, že naše tělo dokáže využívat látky pouze v jejich nejjednodušších formách, musí se všechny složené cukry (disacharidy a polysacharidy) nejprve rozštěpit na jednoduché cukry (monosacharidy). Jakmile jsou složité cukry rozštěpeny na glukózu, je tato absorbována ze střev do krve. Ta ji transportuje do buněk, kde se rozloží na uhlík a okysličí, čímž vzniká teplo a energie. Část uhlíku se uloží pro budoucí energetickou potřebu. Část nadbytečného uhlíku je uložena jako adenosintrifosfát nebo převedena na tuk a/nebo uložena jako glykogen, který se ukládá především v játrech a svalové tkáni, ale může to být i jinde. Jakmile má tělo nedostatek glukózy nebo fruktózy, sáhne do svých zásob glykogenu, kdy se glykogen opět přeměňuje na glukózu. 

    Jíme-li rafinované čili složené cukry, dochází k zahlcení glukózou, což má za následek nadbytek uhlíkových molekul. Tento nadbytečný uhlík se přeměňuje v oxid uhličitý a kyselinu uhličitou. Oxid uhličitý je vylučován plícemi, ledvinami a kůží. Kyselina uhličitá vyžaduje oxidaci neboli transmutaci kyslíkem či minerálními solemi. Obě tyto látky jsou kyselinotvorné a musí být neutralizovány a vyloučeny, neboť silně přispívají k acidóze. 

    Fruktóza je nejvyšší energetickou formou monosacharidů. Především neurony (nervové buňky) přitahují molekuly fruktózy. Namísto aktivního transportu, který využívá glukóza, proniká fruktóza do buňky difuzí. Difuze šetří energii pro tělo a jeho buňky. Transport živin buněčnými stěnami vyžaduje energii. Jelikož adenosintrifosfát je energie uložená v buňce, užívá se při aktivním transportu. Glukóza potřebuje pro tento aktivní transport inzulin. Oproti tomu fruktóza nevyžaduje adenosintrifosfát ani inzulin a je buněčnou stěnou jednoduše protlačena či difundována. 

    Jednoduché cukry rovněž podporují alkalizaci tkání, která je nezbytná pro jejich regeneraci a vitalitu. Fruktóza je nejlepším přírodním elektrickým cukrem a ideální látkou pro regeneraci mozku a nervů. 

    Syrové ovoce a zelenina jsou nejvhodnější zdroje jednoduchých cukrů. 

    Složené cukry - existují dva druhy složených cukrů - polysacharidy a disacharidy. 

    Polysacharidy se rozdělují na dvě skupiny, škrob (škrob, glykogen, dextrin, inzulin) a celulózu (celulóza, hemicelulóza). 

    Disacharidy se dělí na 

  • maltózu - ze sladu (2 molekuly glukózy)
  • laktózu - z mléka a mléčných výrobků (1 molekula glukózy a 1 molekula galaktózy)
  • sacharózu - z cukrové řepy, cukrové třtiny, invertovaných nebo rafinovaných cukrů (1 molekula glukózy a 1 molekula fruktózy)
 
Metabolismus sacharidů (zelenina, obiloviny, škrob, cukr) probíhá:
  • v ústech - enzym slinných žláz amyláza (ptyalin) štěpí škrob na maltózu a dextrin
  • ve slinivce - pankreatický enzym amyláza (amylopsin) přeměňuje škroby na maltózu a dextrin
  • ve střevech - střevní enzym sacharáza přeměňuje sacharózu na glukózu a fruktózu. Střevní enzym maltáza přeměňuje maltózu na glukózu. Střevní enzym laktáza přeměňuje laktózu na glukózu a galaktózu.
 
Vedlejší produkty trávení a metabolismu sacharidů
 
živiny:
  • glukóza = energie
  • fruktóza = energie
  • galaktóza = energie (kojenci)
  • glykogen = tuk uložený pro budoucí potřebu energie
  • voda
  • mastné kyseliny = sekundární reakce
  • aminokyseliny = sekundární reakce
toxiny:
  • kyselina acetylsalicylová
  • kyselina mléčná
  • oxid uhličitý
    uhlík vzniklý při eliminaci acidózy
  • oxidovaný kyslíkem
  • sloučený s různými minerálními solemi, aby se vytvořily nekyselé sloučeniny
  • přeměna oxidu uhličitého na hydrouhličitan