Cuketa

05.08.2016 12:32

 

 

Jeden šálek čerstvé, na plátky pokrájené cukety poskytne lidskému organismu následující živiny:
36 mg vápníku, 38 mg fosforu, 0,5 mg železa, 11 mg sodíku, 263 mg draslíku, 530 I.U. vitamínu A, 1,3 mg niacinu, 29 mg vitamínu C a 21 mg hořčíku.

Slupka cuket je bohatá na karoteny a hořčík, vitamín E a další.
Stejně jako její velký příbuzný, tykev, je i cuketa ideální k odvádění škodlivých látek z těla. S nízkým počtem kalorií a vysokým obsahem živin jsou přímo předurčeny k dietám.

Šťáva z cukety obsahuje dostatečné množství chelátového vápníku, který si tělo podrží déle než vápník obsažený v mléčných výrobcích a doplňkové stravě. Proto zpevňuje slabé kosti a předchází lámavosti, křehkosti, k níž jsou při nedostatku vápníku náchylné. Též je cuketová šťáva pozoruhodná tím, jak dokáže urychlit a usnadnit srůstání kostí. Množství obsaženého vápníku, fosforu, hořčíku a sodíku jsou dokonale vyvážená. To má v tomto případě daleko rychlejší průběh, než kdyby si člověk zajistil stejné minerální látky jednotlivě v nějakých speciálních tabletách.

Cukety ovlivňují vylučování vody z těla, pomáhají tělu zbavovat se kyselin, spolupůsobí při hubnutí, zvyšují peristaltiku střev a tím odstraňují jejich ochablost a zácpu. Obsažený vitamín A sliznice střev posiluje a chrání před bakteriemi, viry a volnými radikály, v součinnosti s jinými živinami vytváří příznivé trávicí prostředí a zdravou střevní flóru.
Dále cukety aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, působí na nervy uklidňujícím způsobem, avšak přesto stimulačně, zvyšují stav bílkovin a zlepšují celkovou výkonnost, posilují svaly a srdce, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu, posilují imunitní systém, posilují všechny sliznice v těle.