Citróny

19.07.2016 21:25

 

 

Citróny obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B, včetně vitamínu B12 (cyanocobalaminu), kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín C, ovšem méně, než se všeobecně předpokládá.
Z minerálních látek je nejvyšší obsah draslíku, dále je to sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor, síra, vanad, molybden, jód, chróm a organické kyseliny.
Zajímavý je vysoký podíl biologicky aktivních flavonoidů.
Dále nacházíme pektin, silice, antokyany. Bioflavonoidy v dužině chrání choulostivý vitamín C před oxidací a až dvacetinásobně zvyšují jeho účinnost.

 

I přes kyselou chuť je citrón zásadotvorný.
 

Jedna malá lžička čerstvé citrónové šťávy obsahuje: 

1 mg vápníku, 2 mg fosforu, 21 mg draslíku, 7 mg vitamínu C.
 

Citróny podporují pocení a odvodnění, ředěná citrónová šťáva je ideálním nápojem při horečnatých onemocněních.
Citrusový pektin účinně snižuje hladinu krevního cholesterolu a v kombinaci s přítomným vitamínem C můžeme rovněž hovořit o poměrně výrazném účinku protisklerotickém. Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a enzymu pepsin. Tím se výrazně zlepšuje zužitkování bílkovin, vápníku a železa v organismu.
Vitamín C už několik minut po požití přináší svěžest do žláz: hypofýza a dřeň nadledvinek potřebují tuto biolátku k syntéze stresových a pohlavních hormonů.

 

Citróny posilují imunitní systém, vaziva, vlasy a nehty, podporují růst buněk a omlazují, zbavují tuku a podporují odtučňovací kúry, staví krvácení z dásní, působí preventivně proti křečovým žilám a hemoroidům, urychlují léčení ran, působí hojivě při parodontóze...
Citrónová silice má účinky protiplísňové a zejména v kombinaci se silicí australského čajovníku je antimykotické spektrum velmi široké.

 

Citrusové flavonoidy snižují lámavost a propustnost cévních stěn, působí protizánětlivě a tlumí srážení krevních destiček. Současně snižují viskozitu krve a brání vzniku trombů, čímž působí proti vzniku aterosklerózy a léčí ischemii srdeční, případně i jiná cévní onemocnění a působí preventivně proti vzniku nádorového onemocnění.
Působí antibioticky, antimykoticky a antivirově.