Čištění pleti

23.01.2017 17:14

Nejen večer, ale i ráno je čištění pleti důležité, protože dělení buněk a vyměšování probíhá intenzivně hlavně v noci. Ranním čištěním pleti jsou odpadní látky metabolismu odstraněny, pokožka je očištěna a může přijímat pěstící přípravky. Čištění navíc oživuje krevní oběh, podporuje obnovu kožních buněk a uvolňování kožního mazu na povrch pokožky, která pak může vstřebávat potřebné látky.

Nejprve obličej umyjeme teplou vodou, aby se pokožka uvolnila, póry se otevřely a pleť byla připravena pro hlubší čištění. Přípravek pro čištění rozetřeme v navlhčených dlaních a jemným tlakem jej naneseme na navlhčený obličej. Opětovně dlaně přitiskáváme k pleti (při správném provedení se ozývá mlaskavý zvuk). Tento pohyb uvolňuje nečistoty, tuk a odumřelé buňky, docílíme hloubkového a zároveň šetrného čistění pleti.

K čištění pleti můžeme vybírat z těchto přípravků:

-        Mandlová pasta (rozemleté mandle smícháme s malým množstvím vody tak, aby vznikla pasta) má hojivé a osvěžující účinky a udržuje ochranný kyselý plášť pokožky v rovnováze. K mandlové pastě můžeme přidat jíl, který vstřebává nečistoty, zbavuje pokožku škodlivých látek, vyjasňuje její vzhled a udržuje vlhkost pokožky.

-          Jíl, který smícháme s vodou na kašičku.

-          Čistící pleťový olej

-          Květové vody – hydroláty

Pokud si chceme vyrobit čistící olej, smícháme 30 ml mandlového oleje (můžeme použít i makadamový, jojobový) a celkem 5 kapek vybraných éterických olejů. Můžeme přidat i vitamín E nebo vymačkat 1 kapsli vitamínu E.

Při péči o

  • smíšenou pleť vybíráme z těchto éterických olejů: citron, jalovec, cypřiš, rozmarýn, mrkvová semena
  • mastnou, aknózní pleť: hřebíček, cedrové a santalové dřevo, cypřiš, citron, bergamot, jalovec, meduňka, mateřídouška, eukalyptus, tea tree, borovicové jehličí, citronová tráva, tymián
  • suchou a citlivou pleť: levandule, růžové dřevo, heřmánek modrý, neroli, slaměnka, růže
  • zralou pleť: ylang-ylang, myrha, nard, mrkvová semena, růžová palma, růžové dřevo, růže, jasmín, kadidlovník.

Pokud si chceme občas dopřát peeling, je vhodná kombinace květové vody a prášku z kořene irisu, která učiní kůži hladkou, hebkou a dá jí hedvábný lesk. Kořen irisu působí protizánětlivě a uklidňuje. Do misky dáme 1 polévkovou lžíci prášku z kořene a tolik květové vody, aby hmota měla napůl tekutou konzistenci. Naneseme mokrýma rukama jemně na obličej, bez dření. Dvě až tři minuty necháme působit a potom směs smyjeme vodou.

Čištění pleti zakončujeme studenou vodou, která má zchlazující účinek a stahuje póry.