Čich

05.03.2019 11:28

 

Všechny naše smysly existují i na jemné duchovní rovině. Čich podléhá krčnímu energetickému centru, o jehož významu jsme psali minulý měsíc ve dnech souvisejících se znamením Býka. Víme tedy, že krk je velmi důležitou oblastí, kde se kříží či setkává duchovní a hmotný svět, odkud denně tvoříme svoji skutečnost pomocí slov, aniž si uvědomujeme důsledky.

Schopnost cítit nosem, čichat, rozlišovat pachy a vůně máme dnes všichni lidé moderní doby velmi omezenou. Díky přehršli nejrůznějších pachů se ztrácíme a pozbýváme schopnost jemného rozlišování, cítění, a tím nejen zatěžujeme zbývající smysly, ale sami se ochuzujeme o důležité informace.

Na duchovní úrovni je čich spojen s bezprostředním vnímáním a poznáním skutečnosti. Vše lze cítit. Duchovním čichem lze poznat nejen, co kdo jedl nebo pil, ale lze cítit všechny kvality duše, a to i na dálku. Jelikož ztrácíme schopnost duchovně cítit, pozbýváme i možnosti rozlišovat detaily pomocí fyzického nosu. Jsme doslova necítící, jako by nám nic moc nesmrdělo a nic moc nevonělo. Jsme schopni se orientovat pouze v extrémních vyhrocených situacích.

Raději nestrkáme nos, kam nemáme, abychom něco náhodou neucítili. A naopak všichni se snažíme přebíjet vlastní pachy, abychom nebyli cítit. Co kdyby někdo cítil, jací opravdu jsme? Místo, abychom změnili příčinu našich pachů, tedy to, co do sebe přijímáme, raději se je snažíme zamaskovat a přebít jinými neosobními vůněmi v naději, že čich druhého člověka přesvědčí jeho mysl, že nejsme tak smradlaví, jak víme, že jsme.

V duchovním světě to není možné. Nelze cokoli předstírat. Vše je cítit a hovoří jasně. Tak souvisí čich s cítěním. Jde o velmi intimní a jemnou záležitost v duchovní orientaci.