Cibule

05.08.2016 15:47

 

 

Obsahové složení cibule je velmi pestré. Obsahuje především vitamíny skupiny B, zejména B2 (riboflavin), dále vitamín C, PP, A, E, antibioticky působící fytoncidy, složené ze zvláštních sirných sloučenin, silice, cukry, organické kyseliny, flavonoidy, fosfor, železo, vápník, draslík, sodík, hořčík, mangan, měď, síru, zinek, křemík, germanium…

Ve 100 g čerstvé cibule se nachází až 12 mg vitamínu C, 30 mcg vitamínu B1, 26 mcg vitamínu B2, 130 mg draslíku, 22 mg sodíku, 7 mg hořčíku, 0,3 mg manganu, 1,1 mg železa, 0,1 mg mědi, 14 mg fosforu, 65 mg síry, 1,36 mg zinku…
V sušené cibuli roste obsah vitamínů B, takže ve 100g je: 200 mcg vitamínu B1, 150 mcg B2, 1 mg PP, 40 mg vitamínu C…

Cibule se obecně používá již přes 5000 let. Římané na svých dobyvatelských taženích vozili cibuli vždy s sebou.
Pro svou močopudnost byla odjakživa lékem na ledviny a na močový měchýř. Dále se užívala na otoky, v tomto ohledu byla po celá staletí jediným lékem.

Cibule má v podstatě velmi mnoho účinků.
Například brání tvorbě sraženin a odstraňuje již existující.
Pro svůj vysoký obsah zinku léčí nemoci prostaty. Dále snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi a vylepšuje tekutost krve.
V syrovém stavu působí dezinfekčně, fytoncidně, proti meteorismu i proti zácpám. Cibule je také lidovým prostředkem na špatně se hojící rány, vředy a otlaky. Velmi vhodný je též sirup z cibule, který léčí angíny, různá nachlazení, chřipky a navíc obsahuje vitamín C.

Cibule je antibioticky značně aktivní vůči G+ i G- bakteriím, zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a ve střevech, sekreci žluče i tvorbu pankreatických enzymů. Působí sedativně na nervový systém i jako výborné expektorans při větším zahlenění. Stimuluje srdečně cévní systém, působí antiskleroticky a dezinfekčně ve střevech.
Velmi dobře dovede potírat trichomonózní aktivitu v ženských genitáliích.

Cibule povzbuzuje chuť, preventivně působí proti chorobným změnám cév, pomáhá při poruchách prokrvování, žilních obtížích, hemoroidech apod. Dále posiluje imunitní systém, podílí se na krvetvorbě, povzbuzuje tvorbu důležitých stresových hormonů, stimuluje libido, dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan.
Čerstvá cibule může zachránit život například při bodnutí včelou nebo vosou do ústní sliznice. Když okamžitě po bodnutí rozžvýkáme cibuli, můžeme až do příchodu lékaře zabránit velkému otoku. Syrová cibule účinkuje na růst vlasů a zpevňuje nehty.

Obsah germania má pozitivní účinky při léčbě AIDS, rakoviny a chronického EB viru. Léčba silnou šťávou z cibule a česneku pomáhá při encefalitidě díky tomu, že obsažené sirné sloučeniny působí v šedé hmotě mozkové, v oblasti mozkové kůry a předních rozích míchy, kde zdroj nákazy většinou přežívá.

Cibule se musí používat jen čerstvá! I pouze rozkrojená je po 24 hodinách již mírně toxická!