Chřipka

07.01.2017 11:33

 

Nejen při tomto onemocnění je potřeba zejména zajistit organismu klid na lůžku a řádně se vypotit. Hlavním cílem od začátku léčby je především posílení imunity.

Speciálně na chřipku účinkuje celá řada známých i lidových prostředků, které můžeme nasadit ihned, jak se objeví první příznaky:

Kápneme 3 kapky jantarové tinktury 3 x denně do šálku čaje. Zevně tinkturou můžeme potírat hrudník a krk. Tinktura z třapatky nachové pomáhá jak v prevenci (1 čajová lžička denně), tak při léčbě (3 x 1 lžička denně). Vitamín C dělá divy zejména v preventivní dávce 2 – 3 g denně, rozdělené do několika dílčích dávek. Především jako tinktury jsou vhodné další byliny: všedobr horní, pazvonek dangšen, česnek medvědí i kuchyňský, kopytník evropský, aloe vera a další. Zvláště česneku bychom měli věnovat mimořádnou pozornost, protože je ve všech podobách lékem skutečně mimořádným.

K řádnému vypocení dobře slouží následující směs: po jednom dílu květu černého bezu, květu lípy, kůry vrby a plodu jeřábu, nálev se pije 3 x denně. Z fytoterapie lze také doporučit čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, kterou zalijeme horkou vodou a osladíme medem. Také můžeme využít léčivých účinků zázvoru. Pokud máme k dispozici čerstvé borovicové jehličí, plnou hrst zalijeme 600 ml horké vody a inhalujeme. Do části můžeme přidat citron a med a vypít.

Blahodárný účinek mají též cibulové ponožky -  na drobno rozkrájenou cibuli dáme na hedvábné nebo bavlněné šátky, rozmačkáme, případně zahřejeme, přiložíme na chodidla cibulí na kůži, oblékneme přes to vlněné ponožky a nohy udržujeme v teple. Necháváme působit nejlépe přes noc.

Nezapomínáme dostatečně pít, kromě bylinkových čajů čistou vodu a čerstvé ovocné šťávy.

Vhodné je i využití aromaterapie. Kajeputový olej pomáhá snižovat horečku a mírní svalové bolesti. Přidejte dvě kapky tohoto éterického oleje do lžíce jojobového oleje a potírejte se jím čtyřikrát denně za ušima, po obou stranách nosu, na čele a hrudníku. Ucpaný nos pomohou uvolnit inhalace s několika kapkami eukalyptového nebo čajovníkového oleje. Je vhodné v místnostech používat aromalampy s éterickými oleji s protivirovým, protimikrobiálním a protiplísňovým účinkem, jako jsou například eukalyptus, myrta, citron, čajovník, borovice, cedr, máta, tymián, rozmarýn, jedle, smrk, kajeput, skořice, vavřín, jalovec, zázvor…

Nezapomínáme na reflexní terapii pro její všestrannou výhodnost a okamžitý efekt. Co nejdříve začínáme s masáží univerzálního hormonálního bodu, případně reflexní plošky slinivky. I reflexní masáž sleziny přináší rychlou úlevu.

Z homeopatických preparátů pak můžeme využít například přípravek Gripp-Heel, Engystol, Paragrippe, nebo jednosložková homeopatika dle příznaků.

V případě využití drahých kamenů při léčení chřipky se zaměříme na HELIOTROP, který je při počátečních projevech chřipky vhodné přikládat jako malý valounek nebo plochý řez kamene na oblast brzlíku, nebo vnitřně užívat esenci (každou hodinu 5 až 10 kapek). Také nošení náhrdelníku z heliotropu je velmi účinné. Heliotrop posiluje první imunitní reakci těla proti původci nemoci dříve, než se nemoc rozšíří ve větším rozsahu. Heliotrop také podporuje duševní obranu lidského organismu.Pokud se chřipka projeví s horečkou, použijeme MECHOVÝ ACHÁT. Ten je kamenem duševní očisty a uvolnění, proto by měl být používán až do doby odeznění nemoci. Následně je možné aplikovat CHALCEDON, který svými velmi jemnými účinky napomáhá očistě lymfatických drah a tím celkově zbavuje tělo toxických látek. Chalcedon přináší v závěru léčby celkově ulehčení, což je jeho typickou vlastností. Jakmile tělesná teplota poklesla a odezněly všechny symptomy chřipky, je vhodné použít SMARAGD, který by se měl nosit ještě několik týdnů po odeznění nemoci, aby se zcela vyloučily všechny následné komplikace. Smaragd pomáhá vyloučit všechny toxické látky a udržet stabilitu imunitního systému. Kromě toho je schopen navodit zdravou harmonii celého těla. Po odeznění chřipky většinou přetrvává ještě únava a vyčerpanost. V takovém případě je vhodné použít tzv. regenerační kameny – EPIDOT, ZOISIT. V poslední fázi léčby chřipky je možné epidot kombinovat s chalcedonem. Jestliže chřipka zanechala určité vlivy na srdeční činnosti a činnosti krevního oběhu, je možné použít RŮŽOVÝ CHALCEDON, který speciálně v této oblasti může pomoci navrátit úplné zdraví.

Z duchovního hlediska nám chřipka ukazuje na životní situaci, která nechává člověka chladného, nedotčeného, člověk se uzavře a nemůže se již pro nic rozehřát, uzavírá navenek brány smyslů, ustupuje z hrozivých situací všedních dní, vytváří si ochranné valy, pole nemoci, kterými si lidi a situace drží dále od těla. Člověk je přetížen, přeje si prchnout, nechce nic slyšet a vidět, nechce již nic polknout (vpustit dovnitř), odmítá další sociální kontakt. Je to snaha očistit se na tělesné rovině. Je třeba si přiznat nezájem a nedostatek nadšení pro životní situaci, uzavřít se navenek – stanovit si hranice, zachovat si volný vnitřní prostor, ofenzivně se uzavřít vůči dalšímu ovlivňování, dát zřetelně najevo, že člověk již není ochoten akceptovat situaci (dosavadní podmínky), otevřeně se bránit, zabránit jakékoli další komunikaci dosavadního druhu, vyjasnit problémy, které uvázly na mrtvém bodě. Důležité také je podřídit se ročnímu období, velké chřipkové epidemie na podzim a na jaře nutí ke klidu, který si dobrovolně nedopřejeme, i když čas zřetelně mluví pro „zimní spánek“.