Chřest

08.08.2016 10:05

 

 

Chřest obsahuje mnoho provitamínu A (pro sliznice, zrak a ochranu buněk), velice mnoho tiaminu (vitamínu B1 pro nervy), riboflavin (B2 pro celkový metabolismus, energii buněk, kůži, vlasy, oči), velice mnoho pyridoxinu (B6 pro vitalizující, mentálně osvěžující biosyntézu bílkovin), biotin (vitamín krásy pro pružnou pleť, bohaté vlasy), niacin (B3 pro energii buněk, životní radost, spánek) a kyselinu pantotenovou (pro vitalitu, barevnost vlasů).
Rekordní je obsah kyseliny listové: 1 g zeleniny obsahuje 1 mcg této látky (pro omlazování buněk, krvetvorbu a produkci hormonů, proti únavě, nervóznímu neklidu, malomyslnosti, snížené schopnosti soustředění, předčasnému šedivění vlasů).
Chřest je také bohatý na vitamín C (pro imunitní systém a činnost mozku) a relativně bohatý na vitamín E.

Dále obsahuje také mnoho draslíku (k odvodňování a odkyselování), vláknin (proti ochablosti střev a zácpě, pro zdravé sliznice), hodně zinku, nepostradatelné součásti více než 300 enzymů (posiluje vaziva a cévy a aktivuje činnost mozku, jeho nedostatek je příčinou poklesu libida, neschopnosti orgasmu nebo impotence).

V chřestu nacházíme také tuky, bílkoviny, uhlovodany, alkaloid asparagin, glykosid coniferin a vanilin.

Jeden šálek nasekaných výhonků obsahuje následující účinné látky:
30 mg vápníku, 84 mg fosforu, 1,4 mg železa, 3 mg sodíku, 375 mg draslíku, 1220 I.U. vitamínu A, 2 mg niacinu, 45 mg vitamínu C. Kromě toho obsahuje chřest stopové prvky jako cín, molybden, křemík, železo, síru…

Konzumace chřestu pomáhá při slabozrakosti a šerosleposti, posiluje sliznice v těle, posiluje nervy a odolnost při konfliktech, aktivuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků, zlepšuje pokožku, vlasy a vaziva, aktivuje hormony štěstí, pomáhá při poruchách spánku, omlazuje buňky, podporuje krvetvorbu a zásobování kyslíkem, pomáhá při poruchách paměti a nedostatku soustředění, posiluje imunitní systém a preventivně působí proti zánětům, pomáhá při poklesu libida, podporuje vylučování vody a vyplavování kyselin z těla, napomáhá hubnutí, působí proti ochablosti střev a zácpě.

Šťáva z chřestu se užívá při léčbě poruch činnosti ledvin, pozitivně působí při problémech pokožky – akné, ekzém a další, které vznikají následkem nadměrného hromadění kyselin v organismu.
Šťáva z chřestu je díky obsaženým minerálům a solím velmi zásaditá a v podstatě neutralizuje přebytečné kyseliny v těle.
Chřest také obsahuje asparagin, jenž organismu umožňuje se zbavit nadbytečných a toxických minerálů.

Chřest má výrazné močopudné účinky, přičemž vylučuje vodu, aniž by dráždil ledviny. Čistí krev, urychluje látkovou výměnu, což je výhodné například při obezitě nebo při diabetu.
V posledních letech je chřest předmětem zvýšeného zájmu vědců, protože některé studie ukazují, že obsahuje zatím chemicky neznámý protirakovinový faktor, který by mohl výrazně napomoci v prevenci nádorových chorob.

Pro léčivé účely musíme podávat chřest syrový a zásadně dáváme přednost šťávě. Nejvhodnější je kombinace především s mrkvovou a celerovou šťávou, které rovněž obsahují zřejmě hlavní účinnou látku asparagin, čímž se účinek potencuje.