Červená řepa

02.08.2016 12:08

 

 

Červená řepa je mimořádně bohatá na mikroelementy.
Nejvíce je obsaženo zřejmě draslíku, dále zde nacházíme železo, sodík, vápník, hořčík, selen, fosfor, křemík a další – vše v optimálních dávkách.
Přítomny jsou vitamíny skupiny B, vitamín C, biotin (vitamín H), provitamin A.
Velmi důležitý je obsah antokyanů s protinádorovým účinkem, flavony, temně rudý betain, cholin a organické kyseliny.

Jedna celá řepa obsahuje následující výživné látky:

14 mg vápníku, 23 mg fosforu, 0,5 mg železa, 43 mg sodíku, 208 mg draslíku, 20 I.U. vitamínu A, 6 mg vitamínu C.

Červená řepa je mimořádně ceněna při různých krevních chorobách a při nádorovém onemocnění, kdy patří k několika málo rostlinám, jejichž protinádorový efekt je patrný i při užití nejjednodušších lékových forem.
Šťáva je výborným prostředkem protirevmatickým a dovede na sebe vázat radioaktivní látky a těžké kovy a pomáhá je vyloučit z organismu.
Působí jako jaterní detoxikans, snižuje hladinu krevního cholesterolu a má protisklerotické účinky. Podporuje látkovou výměnu a její aplikace je velmi vhodná při kožních chorobách.

Celkově zlepšuje trávení. Je vhodným pomocným prostředkem při léčbě leukémie a má účinek protimalarický.
Zlepšuje stav nemocných, postižených boreliózou a klíšťovou encefalitidou, patrně pro svůj virostatický efekt.
Zlepšuje mozkovou činnost a je výtečnou výživou nervů.
Její užívání je velmi vhodné zejména při menstruačních a klimakterických potížích.

Červená řepa aktivuje tvorbu vazivových tkání, zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti, neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku, podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra, zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin, aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem, vyvolává optimističtější náladu, podporuje vylučování vody a kyselin z těla, zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.