Černý bez

23.03.2020 17:00

 

V květnu a v červnu můžeme sbírat, nejlépe kolem poledne, květ černého bezu. Plody se potom sbírají v září a říjnu.

Květ obsahuje stopy silice, důležité flavonoidy, mezi nimi rutin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, minerální látky atd. Plody obsahují antokyany, organické kyseliny, třísloviny, vitamíny, provitamíny, zejména A a skupinu B. Obsahové látky listů a kůry jsou zatím málo probádané, takže se uvádějí pouze alkaloidy, pryskyřice, organické kyseliny a glykosidy.

Květ černého bezu je vynikající potopudnou drogou a má účinky močopudné. Zároveň příznivě ovlivňuje cévní stěny. Podáváme většinou při nachlazení a při nemocech cév, ale jinak mají prostředky z černého bezu široké spektrum působení, protože ovlivňují kontaktní ekzémy, podporují vykašlávání, tvorbu mateřského mléka atd.

Plody působí jako účinné analgetikum při neuralgiích, například při bolestech trojklanného nervu, páteře, kloubů, kde se projevuje i účinek protizánětlivý. Plody také působí mírně projímavě a mírně snižují krevní tlak.

List se dá použít na tzv. suché zábaly, kdy se do čerstvých listů balí klouby při revmatických bolestech. List ve formě čaje tzv. čistí krev a pokožku a pomáhá jako součást čajů proti akné. Navíc pomáhá i proti nepříjemnému tělesnému pachu. List má i značný účinek protinádorový, zejména u nádorů zevně přístupných. Zde se volí forma obkladů, připravených namáčením gázy nebo flanelu do tinktury z listů s přídavkem asi 15% kůry. Bezový list může pomáhat i při bolestech kolena, kdy pomůže i vytáhnout z kolena vodu – čerstvé listy se rozdrtí, pomelou či naklepou, až pustí šťávu, a nemocný kloub se jimi obloží, přeloží kouskem plátna a ováže. Doba zábalu je asi jedna hodina. V zimě se může použít kašovitě upravený suchý list, spařený horkou vodou.

Květ černého bezu se podává zásadně v nálevu, v obvyklých dávkách, bezinky můžeme usušit a podávat ve formě odvaru, ale nejlépe působí zřejmě šťáva.

Černý bez je možné kombinovat s celou řadou dalších bylin. Květ často kombinujeme s květem lípy, s natí brutnáku, s vrbovou kůrou nebo s květem tužebníku. Suché bezinky je vhodné před namícháním do směsi podrtit.

Bezový květ nemá žádnou kontraindikaci ani vedlejší účinky. Nepřevařená bezová šťáva může způsobit nevolnost. Příznaky otravy může přivodit předávkování šťávy nebo plodů. Skutečně nebezpečná je však záměna bezinek s plody bezu chebdí, které vykazují poměrně prudké působení.

Černý bez patří mezi byliny s velmi širokou a pestrou paletou uplatnění, a to platí samozřejmě i pro homeopatii. V tomto případě se používá při nádorových onemocněních, revmatismu, pro podporu tvorby mateřského mléka, při onemocnění dýchacích cest, jako je zánět průdušek, astma, laryngitida, černý, dávivý kašel, při léčbě záškrtu…