Celulitida

23.01.2017 10:45

Přírodní cestou se můžeme zaměřit na celulitidu, která trápí nemálo žen. Nezapomínáme však, že není vhodné jí věnovat pozornost jindy, než za ubývajícího Měsíce. Tedy s ošetřováním celulitidy začínáme při úplňku a pokračujeme následujících 14 dní ubývajícího Měsíce až do novoluní. Zvýšenou péči pak problémovým partiím věnujeme ve dnech znamení Střelce.

V prvé řadě si však uvědomíme, že se jedná o problém látkové výměny, je tedy třeba, aby naše strava byla zdravá, obsahovala co nejvíce ovoce a zeleniny v čerstvém stavu a kvalitní za studena lisované oleje. Nezapomínáme na pitný režim. Přírodní prostředky k péči o tělo pak mohou být účinným pomocníkem.

Jako první krok je vhodný peeling k detoxikaci a vypnutí pokožky, kdy smícháme libovolný za studena lisovaný rostlinný olej s potřebným množstvím pražené jemně mleté kávy nebo drcenými sušenými mořskými řasami na hustou kašičku a aplikujeme krouživými pohyby, ve sprše nebo před koupelí, na vlhkou pokožku problematických partií a poté omyjeme teplou vodou. Stejně tak můžeme použít masáž mořskou solí po dobu dvou minut.

Dobře nám po peelingu poslouží i detoxikační lázeň, kdy do vany nasypeme 500 g soli z Mrtvého moře, ke které přidáme směs dvou lžic kvalitního olivového oleje a celkem 20 kapek éterických olejů. Doporučená doba koupele je 15 – 20 minut. Teplota vody by neměla být horká, protože pokožka se v horké koupeli začne potit, tedy vylučovat, a těžko potom přijímá účinné látky.

Po koupeli naneseme na vlhkou pokožku směs rostlinného oleje s vhodnými éterickými oleji (na 100 ml 30 kapek), intenzivními krouživými pohyby vmasírujeme na potřebných místech. Pro zvýšení efektu můžeme dané partie překrýt zábalovou fólií a udržujeme v teple. Zábal je možné nechat působit až jednu hodinu, tato doba je ale velice individuální podle citlivosti pokožky. Tento olej můžeme použít i k lymfatické masáži.

Mezi éterické oleje účinné v boji s celulitidou patří tyto: jalovec, citron, grapefruit, bergamot, rozmarýn, cedrové dřevo, cypřiš, skořicová kůra, vavřínové listí, zázvor, pepř…

Většinou se jedná o esence prohřívající a povzbuzující, v případě zázvoru a černého pepře dokonce velmi dráždivé (používáme menší množství než ostatních olejů). Nikdy tedy nesmí přijít do přímého kontaktu s pokožkou v neředěném stavu. Uvedené éterické oleje nesmí být používány u osob trpících epilepsií, kardiaků, těhotných žen a dětí.