Celer

04.08.2016 13:58

 

 

Celer obsahuje velmi složitou silici, skládající se asi z devadesáti komponentů, dále cholin, maltózu, rafinózu, škrob a organické kyseliny.
Dále obsahuje sodík, draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, chrom, fosfor, vitamíny skupiny B, vitamín C…
Celer obsahuje vedle vitamínu B12 všechny další vitamíny skupiny B ve vyvážené koncentraci, ve vzájemném souladu, a vytváří tak skvělý léčivý komplex.

 

Nať, která obsahuje deset různých aminokyselin, značné množství vitamínu C, B, vitamín A, železo atd., pomáhá především při močových kaméncích a jako výrazný močopudný prostředek.
Kořen posiluje nervovou soustavu, uklidňuje spánek.
Je možné jej použít při chorobách ledvin a při špatném trávení.

 

Čerstvá šťáva z natě i kořene se uplatňuje při kožních problémech, ale i revmatologických. Dále pomáhá snižovat krevní tlak, hladinu krevního cukru, podporuje produkci žluči, chrání před žaludečními vředy, obsažené silice působí na sliznice antibakteriálně a antimykoticky. Dezinfikují sliznice při vylučování přes ledviny, močový měchýř a močovod, tím pomáhají při zánětech močových cest a obtížích při močení, preventivně působí (zejména u žen) proti bakteriálnímu zamoření močových cest.
 

Semeno i kořen jsou oblíbeny jako mužské afrodisiakum.
 

Obsažené silice působí na rozpouštění hlenů (při kašli a rýmě).
Dále celer zlepšuje peristaltiku střev, zbavuje je ochablosti a zácpy, stimuluje žaludeční sliznice ke zvýšené tvorbě žaludečních šťáv, odvodňuje organismus a pomáhá při hubnutí, aktivuje metabolismus sacharidů, posiluje nervy, zmírňuje nervové poruchy, dodává důležité živiny pro zdravou kůži, oči a vlasy.