Čekanka

19.07.2016 22:10

 

 

Jedna hlávka čekanky obsahuje tyto pro výživu člověka nepostradatelné látky:
10 mg vápníku, 11 mg fosforu, 0,3 mg železa, 4 mg sodíku, 97 mg draslíku, značné množství vitamínu C a hořčíku, vitamíny skupiny B…

 

Čekankové puky jsou mimořádně bohaté na vlákninu, svými látkami zajišťují v žaludku a ve střevech lepší zužitkování potravy a především její detoxikaci.
 

Čekanka je ideální potravinou pro chelatační terapii, při níž dochází v tenkém střevě k tzv. vyvazování kationtů toxických těžkých kovů (např. kadmia, olova, rtuti). Tyto jedovaté látky se pak nedostanou do krve, ale vyloučí se.
 

Salátová čekanka se vyznačuje vysokým obsahem inulinu, a proto se zvlášť dobře uplatňuje ve stravě diabetiků.
Čekanka zmenšuje koncentraci cholesterolu a tuků v krvi, pomáhá snižovat krevní tlak, preventivně působí proti arterioskleróze, srdečnímu infarktu a záchvatům mrtvice, pomáhá při odtučňování, reguluje hospodaření s vodou v těle, posiluje sliznice střev, stabilizuje střevní flóru, působí na zažívací a střevní potíže (až po polypy střev nebo náchylnost k rakovině tlustého střeva), zbavuje střeva jedovatých látek a tak chrání před střevními chorobami.
Čekanka též váže ve střevech substance bohaté na tuky, jako jsou kyseliny žlučové, tělesný cholesterol, fosfolipidy a glycerol.

 

Čekanka uplatňuje své terapeutické působení v nejužším spojení se zdravou smíšenou stravou. Nesprávná výživa chudá na živiny totiž může vést k tomu, že při nadměrné spotřebě čekanky se vyvážou a vyplaví také důležité stopové prvky a minerální látky, zejména zinek, železo a vápník.