Bylinné koupele

22.03.2017 10:22

Bylinné koupele mají relaxační účinky, dodávají energii, zjemňují pokožku, uvolňují bolavé svaly, hojí tělo i ducha.

Do relaxačních bylinných koupelí patří především heřmánek, levandule, mučenka a růže. V posilující koupeli nesmí chybět citron, eukalypt, grapefruit, máta, mateřídouška…

Vybrané bylinky vložíme do plátěného pytlíku a pečlivě zavážeme. Vložíme do vany, necháme natéct trochu horké vody, aby se z bylin mohly uvolnit potřebné látky, necháme 15 minut vyluhovat a potom dopustíme vanu vodou o potřebné teplotě.

Například můžeme použít 150 g heřmánku, 50 g lipových květů, případně ještě 50 g levandule. Použít též můžeme byliny jako je chmel, máta, meduňka, měsíček, rozmarýn, růže, řebříček, senné květy, sléz, šalvěj, tymián. Bylinná koupel je intenzivnější, když přidáme několik kapek éterického oleje.

Z rostlin můžeme též připravit silný odvar, který pak přidáme do vody na koupání. Velice osvěživě působí bylinná koupel s menším přídavkem ovocného octa, suchá pokožka zjemní, přidáme-li do koupele trochu medu.

Relaxační bylinnou koupel připravíme z heřmánku, levandule a pomerančovníku, které smícháme po třech polévkových lžících. Tyto byliny zmírňují tělesné i duševní napětí.

Pro posilující bylinnou koupel, celkové osvěžení a posílení smícháme po 3 polévkových lžících sušené máty, rozmarýny a levandule.

Bylinnou koupel pro suchou pokožku získáme smícháním heřmánku, kostivalového listu, kořene proskurníku a růžových korunních plátků po 2 lžících.

Rozbolavělým svalům spolehlivě uleví majoránka, rozmarýna a levandule, smíchané po 3 lžících.