Broskve

19.07.2016 21:03

 

 

Jedna celá zralá broskev obsahuje následující živiny:
14 mg vápníku, 29 mg fosforu, 0,8 mg železa, 2 mg sodíku, 308 mg draslíku, 2030 I.U. vitamínu A, 1,5 mg niacinu, 11 mg vitamínu C a 6 mg hořčíku.

 

Dále broskve obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, měď, mangan, zinek, selen, kyseliny citronovou, nukleovou, listovou, fosforečnou, jablečnou a mnoho dalších látek. Broskvová jádra obsahují vitamín B17.
 

Žlutá, oranžová a červená barva poukazuje na mnoho karotenu obsaženého ve slupce a v dužině.
Broskev potřebuje karoteny proti hmyzu, bakteriím, houbám a jiným přírodním nepřátelům. Xantofyly (žluté barvivo) chrání plody před masivním účinkem slunce. Bez barviva by vlivem slunečního záření vznikly volné radikály poškozující buňky.
Když se karoteny, xantofyly a jiné ochranné rostlinné látky ocitnou v lidském metabolismu, pokračují ve své obvyklé ochraně buněk.
A právě v tom tkví hodnota (nejen) broskví.

 

Broskve jsou typické stresové ovoce, zaštiťují tělesné buňky. Vysoký podíl niacinu (vitamín B3) ve spojení s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšuje náladu, potlačuje vnitřní neklid a nervozitu.
 

Broskve jsou mírně projímavé a močopudné, mají podpůrný léčebný vliv při bronchitidách, kašli a astmatu.
Zlepšují imunitní systém, posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh, urychlují pohyb ve střevech, uvolňují zácpu, odvodňují a pomáhají při hubnutí.

 

Zralé broskve obsahují omlazující látky – karoteny, kyselinu nukleovou a vitamín C.
 

Šťáva z broskví má v případě středních a vysokých horeček výrazné chladivé účinky na celý organismus.
Je zcela neutrální, takže ji žaludek přijímá i v okamžiku, kdy odmítá jakoukoli jinou stravu.
Šálek šťávy může přinést velkou úlevu od bolestí žaludku v případě překyselení v důsledku konzumace nevhodných jídel nebo přejídání.