Bronchitida – kašel

14.12.2017 09:53

 

Bronchitida je akutní zánětlivé onemocnění sliznice průdušnic a horních cest dýchacích plic, které často vyvolají viry. Především musíme pochopit, že nemoc sliznic – průdušek je nemocí látkové výměny, hlavně slinivky. Léčíme tedy narušenou funkci slinivky, to znamená v první řadě přísnou dietu se zákazem cukru, živočišných tuků a alkoholu a ostatní opatření ve stravě, týkající se slinivky.

Všechny léky, ať chemické nebo bylinné, tedy léčí, nebo spíše potírají pouze příznaky této velice rozšířené nemoci. Kašel by neměl být v žádném případě jako takový potlačován. Je to přirozený reflex sloužící k pročištění dolních dýchacích cest, zbavuje sliznice přebytečného hlenu, cizorodých látek, bakterií, virů a při zánětu hnisavé sekrece. Hrozí nebezpečí, že nevhodným zásahem znásobíme vznik sekretů – hlenů, které mohou zaplavit dýchací cesty.

Měli bychom používat prostředky šetřící sliznice, slinivku, k uklidnění používat byliny pouze sliznaté, nikdy ne siličnaté, které sliznice dráždí. Z bylinných přípravků je výborný při kašli i zahlenění yzopový sirup, čaj z podbělu léčivého, k uvolnění hlenů sirup z cibule a ředkve, nejlépe černé. Zejména u dětí je dobré používat nálevy z následujících bylin: sléz léčivý nebo lesní, jitrocel kopinatý, fenykl, tymián nebo mateřídouška. Osvědčil se i čaj ze směsi 25 g kořene lékořice, 30 g plodů fenyklu, 25 g jitrocelové nati, 10 g tymiánu a 10 g květů měsíčku. Při suchém, dráždivém kašli je vhodný nálev ze směsi květu slézu, kořene ibišku, semena lnu - po dvou dílech a jednoho dílu mateřídoušky. Při kašli s tvořením hlenu je to potom směs ze dvou dílů květu podbělu a po jednom dílu květu divizny, natě yzopu, truskavce, květu prvosenky, plodu fenyklu a kořene lékořice. Nálev připravený z jedné polévkové lžíce směsi se pije 3 x denně. Pro děti do jednoho roku, ale i pro starší, je vhodný čaj ze stejných dílů květu slézu, plodu fenyklu, natě kopřivy a kořene ibišku. Nálev připravený z jedné čajové lžičky se podává 2 x denně. Při kašli též pomáhá citron s olivovým olejem – smícháme stejné díly olivového oleje a citronové šťávy, vše řádně protřepeme a užíváme po malých doušcích.

Při kašli je důležitý dostatečný přísun tekutin, především jsou vhodné čerstvé ovocné šťávy. Různé druhy zeleniny tvoří také základ tradičních léčivých přípravků. Šťáva z mrkve usnadňuje vykašlávání hlenu, z tuřínu posiluje imunitu a působí proti bakteriím v dýchacím ústrojí, účinná je cibulová, pórková či česneková šťáva, nezapomínáme na ředkev, která má dezinfekční, antibakteriální a antivirové působení. Silice obsažené v celeru působí na rozpouštění hlenů, hleny uvolňují i ředkvičky a medvědí česnek.

Pokud chceme využít působení aromaterapie, zaměříme se na éterické oleje eukalyptový, mátový, andělikový, anýzový, cedrový, smrkový, borovicový, tymiánový, fenyklový, kajeputový… Tyto můžeme použít do aromalampy, nakapat na kapesník, anebo kápnout tři kapky do trochy rostlinného oleje a mazat hrudník.

Jako první pomoc slouží i reflexní terapie, kdy ovlivňujeme univerzální hormonální bod, jakožto hlavní bod zvyšování imunity organismu, ale i regulující činnost žláz s vnitřní sekrecí, jejichž součástí je i slinivka. Můžeme přidat i reflexní plošky slinivky.

Homeopatických přípravků k léčbě kašle je mnoho a je potřeba stanovit vhodný dle příznaků a druhu kašle.

Pomocníkem při léčbě bronchitidy a kašle nám mohou být i drahé kameny. APOFYLIT zmírňuje velmi rychle akutní bronchitidu a napomáhá tomu, že nemoc je zcela vyléčena a postižené sliznice se mohou regenerovat. Apofylit je kamenem zdrženlivosti, napomáhá při odstranění strachu, vnitřním napětí, pocitu sevřenosti a nejistotě. Apofylit je vhodné používat ve formě krystalu nebo malých krystalových drúz a přikládat je přímo na oblast průdušek. RUTIL – KŘEMEN pomáhá také při akutní bronchitidě. Zmírňuje kašel, pomáhá při svíravých pocitech a dýchacích potížích především při obtížném nádechu, který hned dráždí ke kašli. Zmírňuje a uvolňuje napětí v průduškách a oblasti hrudníku. Kámen na psychické a duševní úrovni uvolňuje napětí a má antidepresivní účinky. Pomáhá překonávat strach a podporuje naději a vůli k vyléčení závažnějších onemocnění. Nejúčinnější je přikládání oblázku přímo na oblast prsou nebo dlouhodobé nošení náhrdelníku či přívěšku. AKVAMARÍN zklidňuje kašel v souvislosti s alergiemi, nachlazením nebo při nervozitě a velmi silném napětí. Pomáhá zvláště tehdy, kdy je potřeba uvolnit a pročistit dýchací cesty. DRAHÝ OPÁL velmi rychle účinkuje proti kašli, vyvolaném z různých příčin. Podporuje vylučování hlenu, pokud nejde vypudit a uvolňuje krk a oblast hrudníku a prsou. FLUORIT je velmi účinný zvláště u suchého dráždivého kašle, nezávisle na vnějších dráždivých faktorech nebo v souvislosti s nachlazením apod. MECHOVÝ ACHÁT ovlivňuje především těžký, dlouhotrvající a neutišitelný kašel. Pomáhá při kašli v důsledku kouření, ale také vyvolaném nemocemi z nachlazení, vyžadující dlouhou léčbu. Všechny uvedené kameny je vhodné nosit jako náhrdelník, přívěšek nebo se přikládají přímo na hrudník. Vnitřní užívání esencí je velmi účinné (podle potřeby každou hodinu 5 – 7 kapek).

Z duchovního hlediska bronchitida, kašel se projevuje na rovině průdušek, které jsou spojovacím kanálem mezi vnitřním a vnějším světem, a plic, které symbolizují spojení vnitřního plicního stromu s vnějšími stromy, se kterými jsme spojeni v koloběhu dýchání. Jde tedy o kontakt, komunikaci, výměnu, svobodu, lehkost. V případě onemocnění se jedná o zhmotnělý konflikt, zadržené konflikty, které by se měly rozhodnout verbálně, se usazují, komunikační dráhy se ucpávají duševními tématy (hlen). Kašel je zhmotnělá agrese, kterou není možné vyjádřit jinak a která se vybíjí tělesně, agresivní obrana. Přichází v situacích, kdy máme už všeho po krk, kdy bychom se nejraději na všechno vykašlali. Značné množství problémů se pokoušíme ze sebe dostat ve formě hnisavého hlenu. Hlen, který zprvu ucpával všechny kanály a narušoval komunikaci, se musí zředit a rozpustit, aby vzduch mohl opět proudit. Je potřeba se naučit sdělovat druhým lidem verbálně svoje názory; uvědomit si zátěž, kterou pro nás představuje téma agrese; uplatnit vědomější způsoby, jak vyjádřit agresi – rozhovory při nichž se přeme; raději podstoupit střetnutí, než spor pohřbít. Důležitá je ochota ke konfliktům, nechat se podněcovat novými a cizími tématy, střetnutí vybojovat vždy na verbální rovině. V konečném důsledku dává tato nemoc něco do pohybu a signalizuje malý pokrok v našem vývoji. Tělo i duše vyjdou z krize posíleny – až do té doby, než zase budeme mít všeho po krk.