Brokolice

19.07.2016 22:06

 

 

Brokolice je jako veškerá zelená listová zelenina významným zdrojem hořčíku, minerální látky nezbytné pro činnost svalů, srdce, přenos nervových vzruchů a tvorbu hormonů.
 

Vysoký obsah vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje vrstvu epitelu sliznice střev a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním až po rakovinu.
Zeleniny obsahující chlorofyl jsou důležitým dodavatelem karotenů, z nichž se metabolizuje vitamín A. Ten neutralizuje obávané volné radikály, které mimo jiné poškozují citlivé sliznice a mohou vyvolat nejrůznější choroby.
Bohatství vitamínu C v brokolici pomáhá předcházet nemocem z nachlazení jako kašel, rýma nebo chřipková infekce.
Mimořádně vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a snižování krevního tlaku. Brokolice tím ulehčuje srdci a krevnímu oběhu všech, kteří trpí důsledky nedostatečného pohybu a nadměrně slané stravy.

 

Brokolice také obsahuje kyselinu listovou, vitamín B1, B2, B5, C, E, K, vápník, síru, měď, železo, selen, atd.
Brokolice působí preventivně proti infekcím, zlepšuje trávení a odstraňuje zácpu, podporuje metabolismus sacharidů a bílkovin, posiluje práci svalů, povzbuzuje imunitní systém, pomáhá proti nervóznímu neklidu, podrážděnosti a poruchám spánku.

 

Posiluje srdce a krevní oběh, intenzivně působí proti onemocnění střev, podporuje krvetvorbu, zásobuje buňky kyslíkem, mírní menstruační bolesti u žen.
 

Brokolice během hodiny povzbudí přeměnu látkovou ve všech tělesných buňkách a působí tak mimořádně vitalizačně.
Je nejlepší protistresovou zeleninou pro všechny osoby, které jsou pod výkonnostním tlakem, provozují sport a trpí problémy a konflikty.
Brokolice je ochranná zelenina pro sliznice. Buňky jejich výstelky žijí jen několik dní, při zdravé stravě se však rychleji tvoří nové.
Pokud třikrát v týdnu jíme brokolici, poškozená nebo dokonce zrohovatělá sliznice se rychle regeneruje.

 

Na živiny bohatá brokolice je prospěšná ženám, které během menstruace ztrácejí mnoho železa.

Brokolice působí jako výrazný ochranný faktor před nádorovým onemocněním plic a gynekologického ústrojí. Je velmi vhodným pokrmem pro těhotné a kojící ženy, jakož i pro malé děti, mimo jiné i proto, že není náchylná k zachycování dusíku, jako ostatní brukvovité rostliny.