Brambory

21.07.2016 14:10

 

 

Brambory jsou lehce stravitelné, zásadité a obsahují mnoho látek: draslík, hořčík, vápník, železo, měď, mangan, sodík, chlór, fluór, jód, síru, zinek, křemík, vitamíny A, B, PP, vitamín C, různé organické kyseliny, například citrónovou a jablečnou, alkaloidy solanin a tropein, karotin, hojivý alantoin a také hlavně obsahují škrob.
 

V jedné neloupané bramboře nalezneme: 27,3 mg draslíku, 0,258 mg vápníku, 1,13 mg hořčíku, 2,93 mg fosforu, 1,63 mg síry, 28,3 mg železa, 3,37 mg mědi, 12,7 mg manganu, 20 mg zinku, 0,2 mg molybdenu, 0,02 mg kobaltu, 0,14 mg niklu, 0,04 mg chromu, 0,8 mg fluóru, 0,01 mg selenu, 10 mg křemíku, 15,3 mg rubidia, 15 mg hliníku, 7,1 mg bóru, 2 mg bromu, 0,004 mg rtuti, 0,05 mg arzenu, 0,07 mg kadmia a 0,110 mg olova.
 

Především vysoká hladina draslíku a naopak nízká hladina sodíku mají pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu.
Dále brambory regulují hospodaření vodou v těle, stimulují přepravu všech živin do buněk, podílejí se na tvorbě kostní tkáně, posilují svaly, srdce a krevní oběh, aktivují celou přeměnu látkovou, zbavují kyselin, stimulují růst (důležité pro děti), povzbuzují tvorbu hormonů, regulují trávení a odstraňují zácpu, přispívají k mentální svěžesti, zahánějí únavu, posilují vazivové tkáně…
Stopy atropinu v syrové bramborové šťávě pomáhají při pálení žáhy.

 

Bramborový škrob se podává vnitřně i klyzmaty tam, kde je třeba chránit žaludeční nebo střevní sliznice.
Syrové brambory jsou účinným a příjemně působícím projímadlem. Čerstvá šťáva ze syrových brambor je vynikajícím léčivem zánětu žaludku a peptického vředu. Kontraindikací léčebného podávání syrových brambor je prasklý žaludeční vřed.
Naopak alantoin ze syrových brambor urychluje hojení.

 

Důležité je si dávat pozor na úpravu brambor, pokud skutečně chceme využít vitamíny a všechny prospěšné látky. Nejvíce jich je ve slupce, takže by se brambory neměly loupat.