Borůvky

19.07.2016 18:46

 

 

Plody obsahují kyseliny jablečnou, citrónovou, benzoovou, suxinicovou, tuky, pektin, pektosu a další účinné látky.
Mají vysoký obsah draslíku, železo, vitamín A, C, fosfor, vápník, mangan, křemík, sodík, hořčík, měď, zinek, chrom, selen…
Borůvky jsou zvlášť bohaté na karoten, ochraňující imunitní systém a tělesné buňky proti bakteriím a volným radikálům.
Stejně významná je silná koncentrace vitamínu C (proti infekcím a nachlazení).
Kromě toho borůvky obsahují mnoho taninu (třísloviny), který podporuje tvorbu sliznic a zároveň preventivně působí proti zánětům, například ústní dutiny a hrtanu.
Rostlinné barvivo antokyan chrání rostlinné i lidské buňky, spolu se železem a vitamínem C příznivě ovlivňuje krvetvorbu.

 

Borůvky jsou známým lidovým prostředkem proti průjmu.
Působí také antibakteriálně i proti Escherichia coli a stafylokokům.
Novější je zjištění příznivého ovlivňování cévních stěn, podobné jako u rutinu a eskulinu, stejně tak jako vliv na regeneraci oční sítnice, zejména tyčinek, mohou být tedy používány v prevenci i léčbě šerosleposti, zejména u lidí s těžší krátkozrakostí.

 

Při průjmu se užívají sušené plody. Odvar ze sušených plodů je velice účinný při zánětech tlustého střeva.
Stejně tak se mohou použít i čerstvé plody nebo šťáva z čerstvých plodů. Obojí nejen uklidňuje zánět, ale i ničí bakterie.

 

Šťáva působí příznivě při dně, ledvinových kamenech, ekzémech, lupénce, infekcích močových cest.
Vysoce účinné biolátky borůvek uklidňují nervy, užívají se proti stresu. Čím větší stres prožíváme, tím více borůvek bychom měli sníst.