Pojem "bílkovina" označuje strukturu tvořenou větvenými aminokyselinami, které sestávají z uhlíku, vodíku, kyslíku, ze spousty dusíku, z fosforu, síry a železa. Naše tělo není uzpůsobeno k zužitkování a metabolizaci struktur, neumí využívat bílkovinné struktury. Proto musí štěpit tyto struktury na jejich nejjednodušší formy, na aminokyseliny, základní stavební kameny, které tělo užívá k výstavbě vlastních bílkovinných struktur. Aminokyseliny se užívají k opravám starých a tvorbě nových struktur, posilování imunity, jako transmitery atd.
- Bílkoviny se tráví v žaludku pomocí žaludečních šťáv - kyselina chlorovodíková rozkládá pepsinogeny na pepsin, který štěpí složité bílkovinné struktury na proteózy a peptony.
- Ve slinivce - pankreatické enzymy trypsin a chymotrypsin štěpí peptony na polypeptidy.
- Ve střevech - střevní enzym peptidáza štěpí peptony, polypeptidy a dipeptidy na aminokyseliny.
Vedlejší produkty trávení a metabolismu bílkovin
živiny:
- aminokyseliny - k výstavbě, opravě, posílení imunity, tvorbě hormonů, transportu atd.
- voda
- sacharidy
- mastné kyseliny (sekundární reakce)
toxiny:
- sloučeniny dusíku (dusičnany atd.)
- amoniak
- puriny, pyrimidin atd.
- kyselina močová, močovina atd.
- kyselina fosforová
- kyselina sírová
- glykogenové kyseliny
- ketogenické kyseliny
- oxid uhličitý