Bílkoviny

16.01.2014 18:31

    

     Pojem "bílkovina" označuje strukturu tvořenou větvenými aminokyselinami, které sestávají z uhlíku, vodíku, kyslíku, ze spousty dusíku, z fosforu, síry a železa. Naše tělo není uzpůsobeno k zužitkování a metabolizaci struktur, neumí využívat bílkovinné struktury. Proto musí štěpit tyto struktury na jejich nejjednodušší formy, na aminokyseliny, základní stavební kameny, které tělo užívá k výstavbě vlastních bílkovinných struktur. Aminokyseliny se užívají k opravám starých a tvorbě nových struktur, posilování imunity, jako transmitery atd. 

  • Bílkoviny se tráví v žaludku pomocí žaludečních šťáv - kyselina chlorovodíková rozkládá pepsinogeny na pepsin, který štěpí složité bílkovinné struktury na proteózy a peptony.
  • Ve slinivce - pankreatické enzymy trypsin a chymotrypsin štěpí peptony na polypeptidy.
  • Ve střevech - střevní enzym peptidáza štěpí peptony, polypeptidy a dipeptidy na aminokyseliny.
Vedlejší produkty trávení a metabolismu bílkovin

 

živiny:

  • aminokyseliny - k výstavbě, opravě, posílení imunity, tvorbě hormonů, transportu atd.
  • voda
  • sacharidy
  • mastné kyseliny (sekundární reakce)
toxiny:
 
  • sloučeniny dusíku (dusičnany atd.)
  • amoniak
  • puriny, pyrimidin atd.
  • kyselina močová, močovina atd.
  • kyselina fosforová
  • kyselina sírová
  • glykogenové kyseliny
  • ketogenické kyseliny
  • oxid uhličitý