Barvení vlasů

10.02.2017 11:04

 

Znamení Panny přináší správný okamžik pro tvarování a barvení vlasů. Při dorůstajícím Měsíci bude barvení intenzivnější a vydrží déle.

Známým prostředkem pro přírodní barvení a zároveň i výživu vlasů je prášek z rostliny henna. Henna nenarušuje strukturu vlasů, vytváří kolem vlasu barevnou vrstvu, takto vlas obarví, posílí vlasovou cibulku i vlasový stvol, dodá mu pružnost, lesk a objem. Henna má trvale barvící účinek a dodává vlasům charakteristický červeno měděný odstín. Henna je přirozeně antibakteriální a antiseptická, takže pomáhá při problémech s lupy a vlasovou pokožkou.

 

Přírodní barvení vlasů znaly i naše babičky:

Světlé vlasy tónovaly pomocí reveňových kořenů – šálek pomletých reveňových kořenů se spaří horkou vodou, přidá se trocha citronové šťávy a rozmíchá ve snadno roztíratelnou kašičku. U suchých vlasů je možné přidat olej nebo vaječný žloutek. Po 10 minutovém vyluhování se nanese na vlasy a nechá působit 30 až 60 minut.

Vlasy zesvětlají, když je proplachujeme odvarem z heřmánku. Zesvětlit je též můžeme pomocí citronové šťávy, kdy vymačkáme šťávu ze dvou citronů, přidáme pár kapek olivového oleje a naneseme na vlasy. Necháme působit, nejlépe na slunci.

 

Hnědé vlasy se mohou barvit pomocí slupek z vlašských ořechů – potřebujeme jeden až dva šálky prášku ze slupek na půl litru vody, přidáme polévkovou lžíci oleje a vše smícháme v roztíratelnou kaši. Podle žádané intenzity barvy necháme působit 20 až 40 minut.

Osvěžení barvy lze získat u hnědých vlasů proplachováním černým čajem.

Barvení můžeme dosáhnout i odvarem ze slupek cibule, který necháme na vlasech působit a můžeme si jej přelít například do rozprašovače a každý den nastříkat nebo vtírat do vlasů, dokud nedosáhneme požadovaného odstínu.

 

Zrzavým vlasům můžeme dodat měděný odlesk proplachováním nálevem z měsíčku s přídavkem červeného vína.

 

Pokud nechceme barvit zcela šedivé vlasy, můžeme použít nálev ze sušených květů modré chrpy polní. Vlasy dostanou lesk a namodralý třpyt. Dvě hrsti sušených květů přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 3 hodiny luhovat. Po přecezení vtíráme do vlasů.