Baklažán

05.08.2016 16:59

 

 

Baklažány obsahují vitamín A, hodně vitamínu C, komplex vitamínů B, dále obsahují bílkoviny, tuky, sacharidy, mimořádně bohaté jsou na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa, manganu, nejúčinnější jsou ovšem soli draslíku.
Dále obsahují třísloviny, organické kyseliny a antokyany. Během zrání plodů se tyto látky mění na rozpustné cukry.
Lilky jsou zásadité.

Čerstvá šťáva z dužnatých plodů má značné antibiotické účinky a je vhodná též k léčbě zeleninovými šťávami.
Baklažány snižují cholesterol v krvi, brání nekróze a kalcifikaci tkáně, podporují činnost jater, účinkují protirevmaticky a tzv. čistí krev, čímž působí i na kožní afekty.

Baklažán jako jediný z lilků je nejedovatý.