Avokádo
Avokádo obsahuje bílkoviny, vitamíny a minerální látky ve velice hodnotném složení. Má mnoho lecitinu, důležitého pro nervy, a mědi, nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Dodává obzvláště mnoho vitamínu B6 (pyridoxinu).
Avokádo obsahuje následující důležité látky:
23 mg vápníku, 95 mg fosforu, 1,4 mg železa, 9 mg sodíku, 1,368 mg draslíku, 660 I.U. vitamínu A, 8,6 mg niacinu a 82 mg vitamínu C.
Dále obsahuje vitamín B2, B5, B6, B9, E, K, hořčík, měď, mangan…
Avokádo má vysoký přirozený obsah tuku, zhruba 10 až 15%. Tři čtvrtiny tohoto podílu tuku se vyskytují ve formě nenasycených mastných kyselin.
Avokádo má značný terapeutický účinek vzhledem k vysokému obsahu monosacharidu manózy, speciálního druhu cukru.
Hladina cukru v krvi se při jeho užití nezvyšuje, nýbrž snižuje.
Tím jsou lépe zabezpečovány nervové a mozkové buňky, které akceptují jako energetickou potravu pouze glukózu.
Účinné látky avokáda snižují hladinu inzulínu.
Konzumace avokáda pomáhá při hubnutí, podporuje duševní svěžest, bdělost a soustředění, mírní menstruační potíže, napomáhá žaludečním šťávám lépe využít bílkoviny, podporuje tvorbu červených krvinek, je ideálním zdrojem bílkovin.
Působí blahodárně na sliznice a klouby.
Ženy, které pravidelně jedí avokádo a tu a tam si dopřejí masku z rozmačkaného plodu, dělají pro svoji pleť to nejlepší.
Vitamín E z avokáda působí zevnitř na vazivové tkáně a odpuzuje volné radikály. Mastná avokádová maska vyživuje suchou a šupinatou kůži, zvláčňuje vyschlou pleť, vyhlazuje ji a zbavuje vrásek.
V celé Střední a Jižní Americe si lidé cení avokáda pro jeho extrémně vysoké výživové hodnoty.
Mayové považují avokádo za vzácnou potravinu, díky které zůstávají klouby velmi dlouho volně pohyblivé a pokožka mladistvá a pružná.
Avokádo rovněž může zcela snížit hladinu cholesterolu, aniž by byla jakkoli změněna vysoká hustota lipoproteinů či „příznivého“ cholesterolu.
Avokádo obsahuje bílkoviny, vitamíny a minerální látky ve velice hodnotném složení. Má mnoho lecitinu, důležitého pro nervy, a mědi, nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Dodává obzvláště mnoho vitamínu B6 (pyridoxinu).
Avokádo obsahuje následující důležité látky:
23 mg vápníku, 95 mg fosforu, 1,4 mg železa, 9 mg sodíku, 1,368 mg draslíku, 660 I.U. vitamínu A, 8,6 mg niacinu a 82 mg vitamínu C.
Dále obsahuje vitamín B2, B5, B6, B9, E, K, hořčík, měď, mangan…
Avokádo má vysoký přirozený obsah tuku, zhruba 10 až 15%. Tři čtvrtiny tohoto podílu tuku se vyskytují ve formě nenasycených mastných kyselin.
Avokádo má značný terapeutický účinek vzhledem k vysokému obsahu monosacharidu manózy, speciálního druhu cukru.
Hladina cukru v krvi se při jeho užití nezvyšuje, nýbrž snižuje.
Tím jsou lépe zabezpečovány nervové a mozkové buňky, které akceptují jako energetickou potravu pouze glukózu.
Účinné látky avokáda snižují hladinu inzulínu.
Konzumace avokáda pomáhá při hubnutí, podporuje duševní svěžest, bdělost a soustředění, mírní menstruační potíže, napomáhá žaludečním šťávám lépe využít bílkoviny, podporuje tvorbu červených krvinek, je ideálním zdrojem bílkovin.
Působí blahodárně na sliznice a klouby.
Ženy, které pravidelně jedí avokádo a tu a tam si dopřejí masku z rozmačkaného plodu, dělají pro svoji pleť to nejlepší.
Vitamín E z avokáda působí zevnitř na vazivové tkáně a odpuzuje volné radikály. Mastná avokádová maska vyživuje suchou a šupinatou kůži, zvláčňuje vyschlou pleť, vyhlazuje ji a zbavuje vrásek.
V celé Střední a Jižní Americe si lidé cení avokáda pro jeho extrémně vysoké výživové hodnoty.
Mayové považují avokádo za vzácnou potravinu, díky které zůstávají klouby velmi dlouho volně pohyblivé a pokožka mladistvá a pružná.
Avokádo rovněž může zcela snížit hladinu cholesterolu, aniž by byla jakkoli změněna vysoká hustota lipoproteinů či „příznivého“ cholesterolu.