Artyčok

19.07.2016 21:59

 

 

Hlavní obsahovou látkou je hořčina cynarin.
Dále obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony, kyselinu chlorogenikovou a kávovou, soli hořčíku, vápníku, draslíku a sodíku.
Artyčoky jsou bohaté na karoteny, vitamín C, železo.

 

Využívá se také působení enzymů jako inuláza, invertáza, proteáza, cynaráza a dalších.
Za svůj léčivý význam vděčí artyčoky především hlavní obsahové účinné látce - cynarinu. Tato mimořádně biologicky aktivní látka omlazuje buňky, chrání játra a zejména podněcuje vylévání žluči z jater do dvanácterníku, povzbuzuje trávení tuků, působí na snižování cholesterolu a preventivně proti žlučovým kamenům.

 

Artyčok patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu.
Má též výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů.
Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučován při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Odvodňuje a působí proti otokům tkání, také protizánětlivě. Vhodný je též při arterioskleróze, oligurii (sníženém vylučování moči) i při kožních chorobách.

 

Nevolnost, pocit plnosti žaludku a nadýmání se dají příznivě ovlivnit právě pomocí artyčoků.
 

Vzhledem k tomu, že hlavní oblastí působení jsou játra a žlučník, je působení artyčoku svým způsobem univerzální a mnohostranné, neboť mnoho nemocí začíná právě tam.