Aromaterapie

07.01.2017 19:23

Aromaterapie je cílevědomé používání vůní rostlin s cílem ozdravení organismu člověka a životního prostředí.

Aromaterapie a kosmetika, která z ní vychází, okouzluje obrovským množstvím vůní přírody, které jsou nám příjemné a přinášejí nám radost.

Protože kožní film je lipoidní, je ideálním příjemcem přírodních rostlinných olejů a olejových směsí s aromatickými léčivými oleji. Rostlinné a éterické oleje snadno pronikají až do nejhlubších vrstev kůže, obohacují ji svými přírodními látkami, ovlivňují výživu buněk, stimulují imunitní a lymfatický systém. Přes krevní vlásečnice se dostávají až do krevního oběhu a k jednotlivým vnitřním orgánům, kde posilují, stabilizují nebo harmonizují jejich funkce, pomáhají stimulovat či uvolňovat. Éterické oleje se plně vstřebají skrze pokožku do dvaceti minut. Je důležité si uvědomit, že stejným způsobem funguje i vstřebávání škodlivých látek, jejichž účinkem je pravý opak – poškozování buněk, tkání, našeho zdraví.

Aromaterapeutickou kosmetiku proto můžeme využít nejen k řešení nějakého problému, ale třeba i jen tak pro radost, proto, že je příjemná a hladí na duši. A to je nesmírně mnoho, protože zdravá duše nám vyhladí vrásky, omladí pleť, vyléčí ekzém a uzdraví celého člověka.

To je jednou z hlavních předností aromaterapeutické kosmetiky ve srovnání s kosmetikou klasickou.

Aromamasáž nepředstavuje pouze způsob aplikace léčebného prostředku do organismu pokožkou, zároveň stimuluje krevní oběh a imunitní systém, zmírňuje svalové napětí a ulevuje bolesti kloubů a svalstva. Masáž zajistí odplavení následků stresových situací, uklidní organismus. Je jednou z příjemných a prospěšných cest, jak nahradit nedostatek doteků v našem životě.

Vše, co člověk vdechuje, má vliv na jeho zdraví a může mít negativní dopad na jeho fyzickou i psychickou kondici. Na druhé straně vhodné využívání léčivých schopností přírodních vůní může člověku přinést značný užitek v podobě ochrany a upevnění jeho zdraví. Prostřednictvím čichu se do organismu dostávají těkavé fytoorganické látky, které vykazují jednak přímý místní účinek tím, že působí na dýchací orgány, a jednak celkový účinek působením na nervově-reflexní soustavu a soustavu žláz s vnitřní sekrecí.

Aromaterapie jako přírodní způsob léčby má oproti medikamentózním přístupům mnoho výhod. Nesporně k nim patří bezbolestnost a bezproblémové přijímání všemi věkovými skupinami. Ani při pravidelném užívání nemá žádné vedlejší účinky. Avšak k tomu, abychom mohli efektivně používat aromatické rostliny k prevenci a léčení chorob, musíme nutně znát mechanismus a zvláštnosti působení aromatických látek na organismus, optimální dávkování, kombinaci, musíme uvážit vliv, typ a stav prodělávané choroby. S vůněmi je třeba zacházet uvážlivě a s úctou, stejně jako s léčebnými preparáty. Samoléčba pomocí aromaterapie musí být uvědomělá.

Vždy je nutné si uvědomit, že biologicky aktivní vonné látky působí na člověka prostřednictvím jeho psychiky, čichu a duše, proto je třeba používat v ozdravném procesu jen vůně, které jsou danému člověku příjemné.