Angrešt

19.07.2016 21:09

 

 

Angrešt, jako jiné bobulovité ovoce, obsahuje organický rostlinný fenol, který je znám jako kyselina elagová, působící proti rakovině. Má vysoký obsah draslíku, důležitý pro regulaci krevního tlaku, obnovení normální funkce ledvin, je bohatý na železo, vitamín A, C, které jsou nezbytné pro posílení imunitního systému, vápník, fosfor, které zpevňují zuby a kosti, příznivě působí na srdce a pokožku. Má výjimečně vysoký obsah manganu.
Dále angrešt obsahuje vitamíny skupiny B (zejména pyridoxin – B6 a biotin), hořčík, síru, měď, zinek, molybden, kobalt, chrom, selen, křemík, bor, brom atd.

 

Angrešt obsahuje také hodně ovocných kyselin a vysoký podíl cukru.
Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, které umožňují lépe zužitkovat karoteny obsažené v dužině.

 

Šťáva je velice dobrá při jakýchkoli poruchách činnosti jater, které jsou provázeny takovými příznaky jako je nechutenství, potažený jazyk, zácpa, bolesti hlavy, nevolnost, pobledlost.
 

Angreštová šťáva působí jako zázračná pleťová voda při růži, Rosenbachově chorobě a podobných poruchách, které se vyznačují akutním zanícením pokožky a jsou jasně vymezeny četnou vyrážkou.
 

Všechny bobulovité plody jsou bohaté na vitamín P nebo na bioflavonoidy rutin a hesperidin, které jsou schopny napravit poškozené miniskulní cévy a tímto odstraňovat barevné projevy pohmožděnin.
Obsah křemíku zajišťuje pevnost a pružnost cév a tkání, zbavuje tělo, především mozek těžkých kovů.
Vlákniny, zejména pektin, čistí střeva a podporují trávení.
Angrešt také odvodňuje a působí močopudně, zlepšuje využití bílkovin.