Angína

13.12.2017 10:31

 

Angína neboli zánět mandlí je ve své podstatě snížením imunity a dysfunkcí lymfatického systému. Mandle jsou část lymfatického hltanového okruhu, snadno se zanítí při všech katarálních onemocněních horních cest dýchacích, a tím slouží obraně před patogenními látkami, které jsou vdechovány se vzduchem (viry, bakterie, další původci chorob). Lékaři doporučují hojně u dětí, které často trpí angínami, odstranění mandlí. Když mandle scházejí, dostanou se tito původci nemocí bez zábran do hlubších oblastí dýchacích cest a musí být přemoženy tam, což představuje pro tělo zřetelně vyšší zatížení. Protože infekce v mandlích vždy představuje všeobecné onemocnění těla, které spočívá v dočasně slabých obranných silách, je podstatně smysluplnější podporovat tělo v jeho obranných funkcích, než odstranit místo obranného boje. Kromě toho se v lymfatických tkáních tvoří protilátky a pěstují a rozmnožují fyziologické, pro tělo životně důležité bakterie, které pomáhají tělu udržovat škodlivé bakterie mimo tělo.

Při léčení je nejdůležitější teplo, klid na lůžku, podpořit tělo v jeho přirozených obranných funkcích. Tělo posílíme úpravou jídelníčku, nejlépe konzumací čerstvého ovoce a zeleniny, vybíráme potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové, vitamínu A, B, C, D a E, flavonoidů, železa, jódu, hořčíku a zinku. Ve stravě vynecháme cukr, kofein, alkohol, obiloviny, mléčné výrobky, živočišné produkty. Denně do jídla přidáváme syrový česnek. Dbáme na dostatečný pitný režim.

Z bylin, které posilují imunitní systém, se nám nabízí echinacea, kozinec, houba šii-take, mumio, česnek medvědí atd. Jako hlavní byliny ke kloktání se doporučují šalvěj, měsíček, heřmánek, zelený čaj, mateřídouška, jitrocel, lišejník islandský. Kloktat můžeme čajem z tymiánu, vodilky nebo myrhy, šalvějovým čajem se lžičkou jablečného octa, teplou vodou se lžičkou soli, nebo citronové šťávy či jablečného octa. K vnitřnímu užívání je vhodný čaj ze dvou dílů květu černého bezu, 2 dílů plodu šípku a po jednom dílu natě kopřivy, třezalky, yzopu, šalvěje a kořene lopuchu. Nálev připravený z jedné polévkové lžíce směsi se pije 3 x denně. Jedinečnou bylinou pro podporu imunitního systému je čubet benedikt. Dále používáme byliny potopudné – lipový květ, desinfekční – úročník bolhoj, sliznaté pro ochranu sliznic – proskurník lékařský, sléz léčivý apod.

Vhodné jsou chladné zábaly na krk – citronové, tvarohové apod. Úlevný, otok zmírňující účinek má klystýr.

Při využití aromaterapie se zaměříme na santal a levanduli, které mají zklidňující účinky, citron, gerániový, borovicový a tea tree olej pomáhají bojovat proti infekci, mátový, eukalyptový a cedrový olej čistí zahleněné sliznice. Dezinfikujeme vzduch aromalampou s eukalyptovým, bergamotovým, bazalkovým, citronovým, čajovníkovým, nebo tymiánovým olejem. Můžeme kloktat sklenicí teplé vody se dvěma kapkami santalového a citronového oleje, nebo po dvou kapkách cedrového a eukalyptového oleje. Také můžeme vdechovat páru z misky s horkou vodou, do níž jsme kápli dvě kapky eukalyptového nebo borovicového a dvě kapky mátového oleje.

Homeopatie využijeme dle potíží, nebo můžeme vyzkoušet vícesložkové homeopatikum Angin-heel či Homeogene9.

Rychle zasáhnout můžeme okamžitou masáží lymfatického systému na předloktí na příslušné straně. Provádíme opakovaně po dobu asi 24 hodin, ne však ve večerních hodinách, abychom nezhoršili spánek. Pomocí reflexní terapie můžeme léčbu ovlivnit rozhodujícím způsobem. Musíme především ošetřovat univerzální bod a bod hormonální, přednostně ten, který nejvíce uleví bolesti v krku, můžeme také mačkat nehtem bod dráhy tlustého střeva na konci záprstní kosti ukazováčku příslušné strany, těsně před spojením se záprstní kostí prvního prstu (palce).

Pomocníkem nám mohou být i drahé kameny. CHALCEDON pomůže zklidnit onemocnění ve velmi krátkém čase. Je zvláště účinný, pokud dojde k nadměrnému zduření lymfatických uzlin a ke zcela zřetelnému povlaku jazyka a mandlí. Chalcedon je vynikajícím pomocníkem, pokud vznikají problémy při komunikaci s vlastní nemocí. Je vhodné nosit krátký řetízek nebo přívěšek nebo vnitřně užívat esenci z chalcedonu (3 x denně 5 – 7 kapek). HELIOTROP pomáhá speciálně při zánětech mandlí a také při potlačené zlosti nebo potížích, vzniklých v důsledku omezení. Je vhodné jej nosit jako náhrdelník nebo přívěšek, nebo pokud je potřeba rychlého účinku, užívat jeho esenci (5 x denně 5 – 7 kapek). LAPIS LAZULI se používá v případě, pokud se při angíně objeví polykací obtíže. Čím rychleji se kámen přiloží na oblast krku, tím rychleji dojde s jeho pomocí k ústupu onemocnění. Lapis lazuli z duševního pohledu pomáhá lépe spolknout i nepříjemnou pravdu nebo se z ní vypovídat. SMARAGD je univerzálním kamenem při léčbě angíny, ale jeho účinky jsou obzvláště potřebné při potížích horních cest dýchacích a zánětech čelních a nosních dutin, nebo pokud příčinou angíny jsou obtíže v orientaci života.

Z duchovního hlediska jsou mandle strážci před vnějším světem, obranné bašty vnitřního světa, střeží průchod do vnitřního světa, případně jej uzavírají. Angína symbolizuje agresivní boj o přístup k tělesnému světu, těsnost, strach, člověk již nechce či nemůže všechno spolknout a pokouší se uzavřít vůči vnějším vlivům. Mandle zduří tak, že nemůžeme polykat – je to stav, při němž bychom se měli sebekriticky zamyslet, co vlastně nechceme spolknout. Polykání je přece aktem vpouštění, akceptování. A to nám právě vadí. Je potřeba naučit se bránit si svou kůži, projevit agresi, naučit se otevřeně (ofenzivně) ohraničovat, zavírat a utěsňovat, pokud to lze, otevřeně a statečně odmítat.

 

Vitamin A

Vitamín B9

Vitamín C

Vitamín D

Vitamín E

Železo

Jód

Hořčík

Zinek